Antioksidanti - pomemben del našega življenja

Dandanes se vedno več pozornosti posveča antioksidantom. Odgovore na vprašanja kaj sploh so antioksidanti, kako delujejo in kdaj je smiselno njihovo dodajanje, preberite v nadaljevanju.

Antioksidanti so snovi, ki zavrejo oksidacijo in zmanjšajo oksidativni stres. Tako upočasnijo, preprečijo ali odstranijo možnost oksidativne poškodbe tarčne molekule.

»Kondicija« celičnih antioksidantov se s staranjem zmanjšuje. Kadar ne zmorejo opraviti svoje naloge, se pojavi lokalni oksidativni stres. To se v starosti dogaja vse pogosteje. Posledično pride do oksidacije lipidov, proteinov in mutacij, kar na različne načine moti delovanje celic in organov. V takih primerih je smiselno dodajati antioksidante, saj lahko na ta način pri starejših upočasnimo nekatere procese staranja ter razvoj degenerativnih bolezni.

Pomanjkanja antioksidantov ne občutimo (kot npr. žejo), zato je težko ugotoviti, kdaj nam jih pravzaprav primanjkuje. Pri dolgotrajnih fizičnih ali psihičnih obremenitvah lahko občutimo utrujenost in pomanjkanje energije, saj imajo antioksidanti omejeno kapaciteto in ob močno povečanem »obsegu dela« ne zmorejo več opraviti svoje naloge. V takih primerih lahko pomaga dodatek antioksidantov.

Zelo pomembno je poskrbeti za zdrav življenjski slog – urediti moramo prehrano ter vsak dan del časa nameniti gibanju. Alkoholizem, kajenje in nezaščiteno izpostavljanje soncu imajo škodljiv vpliv. Izrednega pomena je izogibanje kroničnim vnetjem, vsem pretiravanjem in psihičnim stresom.

Številne antioksidante najdemo v hrani, veliko jih je v sadju in zelenjavi. Kadar jih s hrano ne zaužijemo dovolj, je priporočljivo njihovo dodajanje.