Zeleno v prihodnost – Konoplja in Algea

Konoplja je rastlina s koristnimi lastnostmi za zdravljenje, vendar je zaradi vsebnosti psihoaktivnega kanabinoida delta-9-tetrahidrokanabinoida (Δ-9-THC) njeno gojenje in uporaba zelo omejena in regulirana.
Konoplje, ki vsebujejo različne kanabinoide, se med sabo razlikujejo glede na vsebnost Δ-9-THC. Ločimo vrste z visoko vsebnostjo – medicinska konoplja (Cannabis sativa L. ssp. indica) in vrste z nizko vsebnostjo - industrijska konoplja (Cannabis sativa L. ssp. sativa). 
Terapevtsko učinkovit kanabinoid v konoplji je kanabidiol oz. CBD, ki je s strani Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) opredeljen kot varen in njegovo uživanje ne predstavlja nobene nevarnosti za razvoj odvisnosti ali zlorabe. Dokazano je tudi, da učinkovito pripomore k izboljšanju različnih zdravstvenih težav, saj deluje nevroprotektivno, antipsihotično in protivnetno. Zavedati pa se je treba, da je zaradi pomanjkljivih zakonskih zahtev kakovost konopljinih pripravkov pomanjkljiva in odvisna od natančnosti in delovnih standardov proizvajalca.

Pri algah, kot je npr. klorela, ki ima tako kot konoplja veliko koristnih lastnosti, je prav tako varneje, da uživate kakovostne in nadzorovano gojene alge. Pomembno je namreč, ali so gojene v dolgih plastičnih ceveh pod umetno svetlobo, ali pa jih, tako kot klorelo (Chlorella pyrenoidosa) v Algei, gojijo v velikih bazenih, izpostavljenih soncu na najbolj sončnih delih našega planeta - na Tajvanu. Taiwan Chlorella Manufacturing Company je eden največjih svetovnih proizvajalcev klorele. Tako je koncentracija posameznih hranil v Algei skrbno nadzorovana in vselej enako kakovostna.
Alga klorela je bogata z beljakovinami, vitamini (vključno z B₁₂), minerali (predvsem z železom). Železo, ki ga Algea vsebuje, prispeva k zmanjševanju splošne utrujenosti in izčrpanosti in ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. Je odlično prehransko dopolnilo v hitrem življenjskem ritmu vseh, ki se ne prehranjujejo redno, se premalo gibajo in imajo zato težave s prebavo, saj vsebuje kar 60 odstotkov lahko prebavljivih beljakovin in vse esencialne aminokisline. Ima tudi visoko vsebnost klorofila, ki pomaga pri čiščenju krvi in tkiv in se zato še posebej priporoča pri razstrupljanju. Poleg tega uravnava presnovo, aktivno zavira procese staranja, krepi imunski sistem in podpira naše zdravje.

Povezani produkti