Bolečine v sklepih – kako jih lahko nadzorujemo in obvladujemo ?

Ko se pojavijo prve težave oziroma, ko zdravnik potrdi diagnozo za bolezen sklepov, je pomembno, da najdete pravo strategijo nadzorovanja in obvladovanja, da bolezen ne napreduje tako hitro.

 

Kot je znano, so težave s sklepi kronične (to pomeni, da  nas od nastanka spremljajo vse življenje) in da jih ni mogoče povsem zaustaviti. Ob neustreznem ukrepanju bolezen napreduje hitreje in povratka nazaj ni. Zato je izrednega pomena, kot poudarjajo tako svetovni kot slovenski strokovnjaki, da je najbolj učinkovita strategija to, da se zdravljenje zagotovi v zgodnjih obdobjih. Prav tako pa tudi v obdobjih mirovanja bolezni. Tako pripomoremo k upočasnitvi ali celo zaustavitvi nepovratnih sprememb na prizadetih sklepih.

Zdravljenje – različne strategije

Za nadzorovanje in obvladovanje napredovanja bolezni je vsak odgovoren sam. Lahko bo preteklo kar nekaj časa, da boste našli pravo obliko zdravljenja, ki vam najbolj ustreza. V različnih obdobjih je potrebno preizkusiti več strategij in spremljati, katera je najbolj učinkovita in prinese največ pozitivnih rezultatov. Verjetno bo skozi čas potrebno spreminjati strategije, saj se spreminjajo tudi trenutne potrebe. Vloga, ki jo igrate vi, je zelo pomembna: obstaja namreč veliko načinov, kako se da zmanjšati bolečino, zato raziščite svoje možnosti in se odločite za tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam. Pogovorite se z zdravnikom, saj je prav pogovor o težavah eden izmed bolj pomembnih elementov, ki pomaga. Ne sme vas biti sram, ne smete imeti občutka, da ne želite “jamrati“ in ne sme vas biti strah, da vas ne bodo razumeli. Vloga ki jo igrate pri svojem boljšem počutju je aktivna, saj zdravljenje ne pomeni jemanje zdravil (tablet). V veliko podporo in pomoč je lahko tudi telovadba (gibanje), fizioterapija ali delovna terapija, pa tudi naša prehrana. Vsak se mora naučiti, kako lahko poskrbi za sebe in svoje sklepe. To pomeni, da pazimo nase, da prilagodimo in upravljamo vsak dan s pomočjo zdravil in podpornimi strategijami.

  1. Z zdravili – zdravila proti bolečini, steroidni antirevmatiki – neželeni učinki; biološka zdravila & operacija
  2. Komplementarna in alternativna zdravljenja – masaže, akupunktura

Poleg zdravljenja, ki ga predpiše zdravnik, pomembno vlogo igra samopomoč oziroma kaj lahko naredimo sami. S konkretnimi spremembami prevzemamo nadzor na artitisom (in zdaj artirits nima več nadzora nad nami). Če se je prej zgodilo, da nas je zaradi intenzivne bolečine, le-ta ohromila za cel dan, lahko zdaj naredimo veliko, da se izognemo hitremu napredovanju in ponovnim, intenzivnim zagonom bolezni. Z majhnimi, a pomembnim spremembami na področju prehrane in gibanja ter počitka:

  1. Spremembe v kuhinji/na jedilniku: zdrava hrana je osnova dobrega počutja in zdravja. Naše telo potrebuje različna hranila, ki jih lahko dobimo iz raznolike hrane. Če ste pretežki, je pomembno, da se znebite odvečnih kilogramov (za zanimivost: dodatnih 5 kilogramov predstavlja za sklepe dodaten pritiskih 15 kilogramov). S tem, ko boste v jedilnik vključi bolj zdravo hrano – sadje in zelenjavo, testenine in rjav riž, ribe in belo meso – boste mimogrede tudi shujšali. Torej se dvojno obrestuje!
  2. Gibanje in počitek: sklepi, če jih ne razgibamo, postajajo okoreli in potem povsem otrdijo. Vendar mora biti aktivnost pravilno izbrana. Za skoraj vse oblike artritisa velja pravilo počasne, nežne in redne vadbe. S tem ohranjate svojo mobilnost (tj. lahko prehodite daljšo razdaljo) in zmanjšujete bolečino. Tako zaščitite svoje sklepe, saj krepite mišice. Napačna vadba (kjer obremenimo sklepe – hitra in agresivna npr. poskakovanje) pa lahko še dodatno poškoduje sklepe.

Tudi počitek je pomemben del, sploh takrat ko pride do ponovnega zagona bolezni. Vendar pazite, da ne počivate preveč in se tako povsem “zasedite“.

  1. Skrb za sklepe – dolgoročno: vneti in boleči sklepi zahtevajo posebno obliko skrbi. Predvsem pa jih je treba zaščititi. Izogibajte se obremenitev in pritiskov na sklepe oziroma ne delajte stvari, pri katerih vam ni prijetno. To verjetno pomeni prilagoditev vsakodnevnih aktivnosti in spremeniti stare navade. Za primer: morda lahko bolj skrbno izbirate oblačila in obutev, način kako dvigujete in nosite stvari iz trgovine domov. Tako boste ohranili kakovost življenja. Prilagoditev ni enostavna in se je ne morete naučiti preko noči, je pa možna.

Krema Liberin - Za masažo v predelu mišic in sklepov

Povezani produkti

  • Krema Liberin

    Za nego v predelu mišic in sklepov