Dolgoročna izpostavljenost stresu poškoduje spomin

San Francisco - Ste pozabljivi, ko ste pod stresom? Vam je znano: zamujate na sestanek in se nikakor ne spomnite, kje ste pustili ključe od avtomobila. Ali pa: pred vami je pomembna predstavitev, a se ne spomnite nobene točke, o kateri bo morali govoriti. Zaradi stresa naš spomin pogosto dobi luknje. Kronični stres pa lahko poškoduje prostorski spomin, ki nam pomaga, da si v misli prikličemo že obiskane lokacije in znane objekte.

Raziskovalci z univerze v Iowi so našli povezavo med stresnim hormonom kortizolom in izgubo kratkoročnega spomina pri starejših. Kortizol skrajša sinapse - povezave, ki shranjujejo in pomagajo priklicati informacije – v prefrontalnem korteksu, poroča BBC. Razlika med kratkotrajno izpostavljenostjo stresu in dolgoročnemu vplivu stresa je, da se v stresnih situacijah lahko hitreje in bolje učimo, dolgoročno pa naši možgani postanejo utrujeni – in pozabljivi.

Raziskovalci na univerzi Berkeley so ugotovili, da dolgoročni stres na možganih pušča posledice. Stres sicer spodbudi razvoj belih celic, a zmanjša število sivih, ki po možganih pošiljajo informacije. Možgani sčasoma izgubijo zmožnost komuniciranja samih s sabo in oseba ima več možnosti, da zboli za eno izmed duševnih bolezni.

Spremembe v belih področjih so povezane s shizofrenijo, kronično depresijo, biopolarno motnjo, obsesivno-kompulzivno motnjo ter posttravmatskim stres sindromom. Na Berkeleyju so prepričani, da bodo z rezultati raziskave lahko pojasnili, zakaj imajo mladi ljudje, ki so že od malega izpostavljeni stresu, težave z učenjem, občutijo tesnobo in se soočajo z nihanji v razpoloženju.

Vir: https://www.dnevnik.si/1042671456

Povezani produkti