Drugo trimesečje

 • 14. teden nosečnosti

  Dobrodošla v tvoj drugi trimester! Tvoje kite in sklepi postajajo vedno bolj gibljivi in elastični, zato boš sedaj lažje osvojila različne položaje – na primer pri jogi za nosečnice.

  Moj dojenček

  Plod je velik med 8,0 do 11,3 cm in težak nekje 25 g. Jupi, z ultrazvočnim pregledom se že lahko ugotovi spol otroka. Če boš dobila deklico, se v tem tednu njeni jajčniki spuščajo v njeno medenico. Če bo deček, se oblikuje njegova prostata ali obsečnica. V tem tednu začne delovati tudi dojenčkova ščitnica, žleza, ki preko proizvajanja hormonov uravnava metabolizem – to je ključen korak v preostanku dojenčkovega razvoja. Zato nikakor ne pozabi, da je v nosečnosti potrebno zagotoviti zadosten vnos joda (200 µg na dan), saj ima jod vlogo pri razvoju kognitivnih (miselnih) funkcij, pomemben je pri mentalnem in psihološkem razvoju otrok in vpliva na normalno delovanje ščitnice. Delovati začne živčni sistem, ki se bo v naslednjih tednih bliskovito razvijal. Živčni sistem pa za razvoj nujno potrebuje omega - 3 maščobne kisline (DHA), ki prispevajo k razvoju otrokovih možganov, vida, motoričnih in intelektualnih sposobnosti. Dober vir teh pomembnih maščob so rastlinska olja: laneno olje in olje repice, mastne ribe (tuna, divji losos, skuša). Številne ženske s prehrano dosežejo le 40% priporočenega vnosa omega - 3 maščobnih kislin, zato je med nosečnostjo in v času dojenja njihovo pomanjkanje toliko večje. Namig: Femibion 2 vsebuje poleg folne kisline in drugih vitaminov tudi omega - 3 maščobne kisline (DHA). Ostale zanimive stvari, ki se v tem tednu dogajajo z razvojem tvojega dojenčka: nebo v njegovih malih ustih se je že popolnoma izoblikovalo, pojavijo se zrele celice za okus. Vadi vdihe in izdihe. Telo (plodovno telo) je prekrito s tanko plastjo kože, skozi katero se vidijo žile. Koža je prekrita z lanugo, plastjo nežnih dlačic, ki raste do 26. tedna nosečnosti. Dlačice bodo ostale na telesu skoraj do rojstva, pri nekaterih novorojenčkih pa lahko ob rojstvu celo vidite nekaj ostankov teh dlačic (predvsem na ušesih in obrazu), njegov refleks sesanja pa pomaga oblikovati polna, angelska lička.

  Jaz

  Tudi pri najbolj vztrajnih slabosti počasi pojenjajo in vstopila si v obdobje polno energije in novega elana. Nosečniški trebušček že zelo težko prekrivaš, saj maternica sega nad sramnično kost. Ko se pogledaš v ogledalo, lahko opaziš še eno nenavadno posledico nosečnosti: spreminjajoč ten. Do potemnenja kože pride najbolj pogosto okoli prsnih bradavic, popka, pod pazduhami in na notranji strani stegen – temu se izogne samo 10% odstotkov nosečnic. Če imaš temne lase in svetlo kožo, obstaja možnost, da se pri tebi pojavi kloazma, ali tako imenovana 'nosečniška maska', kjer potemni koža na obrazu – predvsem na čelu, licih in bradi. Na srečo obarvanje po porodu večinoma izgine. Nosečniški bonus, ki si ga deležna, pa so hitro rastoči nohti in tako krasni lasje, da bi morala nastopati v reklami.

 • 15. teden nosečnosti

  Koliko stopnic je še do vrha? Nisi edina izven forme, če mogoče tako misliš. Tudi bolj športne bodoče mamice težje lovijo sapo med nosečnostjo. Srce dela s polno močjo in prečrpa za 20 % več krvi kot pred nosečnostjo. Ker dihaš za dva, tvoji možgani od pljuč zahtevajo, da dihajo hitreje in bolj globoko.

  Moj dojenček

  Narava je res osupljiva! Dojenček je velik komaj 10 cm in tehta manj kot 55 g, po velikosti ga lahko primerjamo z jabolkom. Toda kljub njegovi »majhnosti« opravlja nekatere osupljive stvari. Na primer, do konca tega tedna bo znal svojo majceno ročico oblikovati v pest! Sesa palec in to navado neguje do poroda in še potem. Krili z rokami in nogami, ki so že daljše od rok, gibi pa so že bolj usklajeni. V tem obdobju plod kar precej lula, mehur izprazni vsakih 45 minut. Pokrit je s tankimi dlačicami . Na glavi so mu začeli rasti lasje in nad očmi se mu že oblikujejo obrvi. Telo dojenčka raste sedaj hitreje kot njegova glava in v razmerju vzpostavlja ravnovesje – izgublja videz paglavca in se spreminja v pravega majhnega otročka. Njegovo srce na dan prečrpa približno 25 litrov krvi, po rojstvu se bo količina povišala na okoli 300 litrov na dan. Njegovo okostje se še vedno razvija in z vsakim dnem raste več kosti in mišic. Zelo dobro je, da nosečnica poskrbi za zadosten vnos vitamina D, saj je pomemben gradnik imunskega sistema, izjemno pomembno vlogo igra pri delitvi celic in zdravju kosti, zagotovo pa je njegova poglavitna vloga absorpcija kalcija in fosforja v prebavilih. Vitamin D je potreben za zdrav razvoj plodovega skeletnega sistema.

  Jaz

  Še eno področje, na katerega moraš biti pozorna, so vaginalna vnetja, ki so v nosečnosti bolj pogosta. Zaradi hormonskih sprememb je zvečana vsebnost sladkorja v celicah nožnične sluznice, kar je ugodno za razrast kvasovk, ki se pretežno prehranjujejo s sladkorjem. Prekomerno razmnoževanje kvasovk pa povzroča vnetje nožnice in zunanjega spolovila. Gre za normalen pojav, ki ga je potrebno zdraviti. Pozorna bodi na čuden vonj, zelenkast ali rumenkast izcedek, rdečico in srbenje na področju nožničnega vhod in zunanjega spolovila. To so znaki vaginalnih okužb, na primer kandidiaze (glivične okužbe) ali bakterijske vaginoze, ki se pogosto pojavita med nosečnostjo. Pregled nuhalne svetline je za teboj (opravila si ga med 12. in 14. tednom). Glede na rezultat testiranja, tvojo starost ali pretekle bolezni bo tvoj zdravnik morda priporočil nekaj dodatnih testov: četverni hormonski test in amniocentezo, ki bosta opravljena med 15. in 20. tednom. Pri četvernem hormonskem testu gre za enostaven in popolnoma varen test krvi, ki 75 do 80 % natančno odkriva napake v nevralni cevi, na primer hrbtenično režo (spina bifida) ali genetske bolezni, kot je Downov sindrom. Če so rezultati testa negotovi – to se zgodi pri manj kot pet odstotkih primerov – bo tvoj zdravnik verjetno priporočil amniocentezo, kjer obstaja majhna možnost spontanega splava (po novejših raziskavah je ta možnost približno ena proti 1.600).

 • 16. teden nosečnosti

  Tvoja maternica se bo iz nektarine spremenila v nogometno žogo Od te točke naprej se tvoja maternica pripravlja na velikansko razširitev. Sliši se čudno, ampak do poroda lahko postane tudi tisočkrat večja, od svoje običajne velikosti.

  Moj dojenček

  Obrazna mimika tvojega malčka je že tako razvita, da lahko pripre oči, se namršči ali nasmiha, čeprav je velik šele med 10 in 13 cm in tehta okoli 80 g. Razvoj nog in rok je zaključen. Je v fazi hitre rasti, ker pod kožo skladišči maščobo. Do konca nosečnosti je bo uskladiščil za 2–6 % svoje teže. Nakopičena maščoba mu bo po rojstvu pomagala obdržati in uravnavati telesno temperaturo. Zelo zanimivo: če pričakuješ deklico, se v njenih jajčnikih ta teden oblikuje na milijone jajčec – tvoji bodoči vnuki in vnukinje.

  Jaz

  Si želiš izvedeti spol otroka? Nekateri testi, med njimi ultrazvok in amniocinteza, lahko razkrijejo spol otroka – če ga, seveda, s partnerjem želita izvedeti. Nekateri pari so preveč radovedni, da bi počakali do poroda, spet drugi pa se zaradi vraževerja veselijo presenečenja na koncu poroda. Tiste nosečnice, ki ste že večkrat rodile, lahko v tem tednu že začutite prve gibe. Občutki so podobni kakšnim mehurčkom v trebuhu.

 • 17. teden nosečnosti

  Želja po seksu se je vrnila. Veliko nosečnic pravi, da je seks med nosečnostjo drugačen kot prej in da so tudi občutki med spolnim odnosom drugačni. Nekatere nosečnice začutijo povečano spolno slo in postanejo prav nenasitne. Zaradi povečane prekrvavitve med nosečnostjo je tudi vagina bolj prekrvavljena, kar med seksom povzroča še dodatno ugodje. Poleg tega je med nosečnostjo tudi vagina bolj vlažna.

  Moj dojenček

  Dojenček se pospešeno redi. Dojenček preko svojih pljuč še vedno 'diha' plodovnico, s tem pa se pripravlja na svoje prve vdihe in izdihe zraka po rojstvu. Velik je približno toliko kot večja hruška: te dni je skoraj 13 cm dolg in tehta okoli 140 g. Njegovo občutljivo okostje postaja vedno bolj trdno – gumijasti hrustanci postajajo kosti, ti pa lahko procesu pripomoreš s hrano, ki je bogata s kalcijem. Kalcij skupaj z vitaminom D pomaga graditi močan in čvrst ustroj telesa! Če je plod moškega spola, se zdaj začenja razvoj žleze prostate, ki skrbi za izločanje semenske tekočine.

  Jaz

  Čutiš v trebuhu kaj nenavadnega? Prav verjetno je to prvo brcanje tvojega dojenčka! Večina nosečnic ta veliki mejnik doživi med 16. in 20. tednom. Na začetku bo brcanje milo, da ga lahko zamenjaš za kruljenje želodca ali prebavne motnje. Čez nekaj tednov bodo brce bolj krepke in tudi bolj redne. Nekateri dojenčki radi migajo ves dan in tudi ponoči, drugi pa bolj poredko opozorijo na svojo prisotnost – oboje je normalno. Sedaj ko čutiš svojega otročka, je primeren čas, da se začneš povezovati z njim. Božaj ga, pogovarjaj se z njim, poslušajta prijetno glasbo. Trebušček je vedno bolj opazen, vrh maternice je mogoče otipati na sredini med sramno kostjo in popkom. Če prvič pričakuješ otroka, je dobro, da se s partnerjem prijavita v materinsko šolo. Videoposnetki, ki jih vrtijo, sicer res spodbudijo nostalgijo (pred porodnišnico na pločniku stoji Yugo, ali Stoenka), toda ne glede na to se v teh učnih urah naučiš veliko o tem, kaj pričakovati pri porodu in po njem. Morda pa v šoli za starše spoznaš novo prijateljico, s katero boš preživela veliko skupnih »materinskih« trenutkov.

 • 18. teden nosečnosti

  Kaj pomaga, ko peče zgaga? Čarobne paličice ni. Vsaka nosečnica mora sama ugotoviti, kaj ji ustreza in kaj ne. V splošnem pa veljajo nekateri nasveti, ki se jih splača upoštevati: - izogibaj se hrani, ki ti povzroča težave z zgago (močne začimbe, mastna hrana , mleko in mlečni izdelki vsebujejo veliko kalcija, ki pospeši izločanje želodčne kisline, alkohol, kava ali pravi čaj, citrusi in gazirane pijače) - obroke hrane razdeli na več manjših obrokov, enakomerno razporejenih čez cel dan - ne jej 2-3 ure pred spanjem - takoj po jedi ne telovadi - ne nosi tesnih oblačil

  Moj dojenček

  Plod je velik 12,5 cm–14,0 cm, težek 150 g. Preizkuša svoje reflekse: brca, se obrača, zvija. Oči so se premaknile v pravilen položaj. Kosti in živci v njegovih ušesih so se dovolj razvili, da začnejo delovati – sliši lahko veliko različnih zvokov, od pretoka krvi skozi popkovino do lačnega razgrajanja tvojega trebuha. Te dni se lahko zgodi, da prvič zasliši utrip tvojega srca! To je zanj najlepši in najbolj pomirjujoč zvok. Tvojemu dojenčku se možgani pospešeno razvijajo v posebna specializirana območja, zato ne pozabi na omega - 3 maščobne kisline (DHA), ki prispevajo k razvoju otrokovih možganov, vida, motoričnih in intelektualnih sposobnosti. Prav mogoče je, da dojenček že kaže osnovne reflekse, na primer, trzne, če ga prestraši glasen hrup. V prebavilih se začne nabirati mekonij (prvo blato). Poleg dlačic lanugo se zdaj na plodovi koži začne pojavljati še verniks, sirasta plast, ki varuje kožo pred vplivom tekočine, v kateri plava plod. Tudi posteljica se razvija in raste, plodu pa nudi vse potrebne sestavine za nadaljnjo rast in razvoj.

  Jaz

  Vedno večji trebušček ti zna povzročiti nekatere bolj in nekatere manj prijetne nosečniške tegobe. Med bolj prijetnimi je vsekakor nakup novih – nosečniških oblekic, ki so lahko prav prisrčne. Malenkost večji zalogaj nas čaka, ko si želimo kupiti bolj »seksi« perilo. Nedrčki s čipkami, rožicami in različnimi vzorčki so bolj redkost kot pravilo, sploh če zraven iščemo tudi spodnje hlačke. Manj prijetna nosečniška tegoba je zgaga. Povzroči jo kopičenje trebušne kisline v požiralniku, zaradi česar čutiš pekočo bolečino. Ti simptomi so najbolj pogosti med drugim in tretjim trimestrom, ker rastoča maternica lahko pritiska na želodec in tako potiska vsebino želodca navzgor. Druga možna razlaga pa je, da hormon progesteron upočasni prebavo, zato hrana dalj časa ostane v trebuhu in obstaja večja možnost, da pride do zastojev. A ne skrbi, mati narava je tudi temu dala smisel: upočasnitev prebave omogoči telesu več časa, da iz kosila potegne vse hranljive snovi in jih dostavi tvojemu dojenčku. Da bi olajšala simptome, boš morda morala prilagoditi prehrano – tako po vsebini kot po načinu prehranjevanja. Če nobena od predlaganih rešitev ne omili bolečine, se z zdravnikom pogovori o zdravilih, ki so v prosti prodaji. Antacidi, ki uničujejo izločeno kislino, so po navadi za nosečnice neškodljivi, pozanimaj pa se, če so v prodaji tudi kakšni z dodatkom kalcija. Trebuh je vedno večji in pojavijo se lahko tudi prve težave s spanjem.

 • 19. teden nosečnosti

  Imaš že težave s spanjem? V času nosečnosti veliko žensk potoži, da ima težave s spanjem. Okoli 80% nosečnic se v svojem občutljivem obdobju spopada z nespečnostjo, ki ima za posledico prekomerno utrujenost tekom dneva.

  Moj dojenček

  V tem tednu se motorični nevroni v možganih – tisti živci, ki upravljajo gibanje mišic – še naprej razvijajo, kar pomeni, da boš »prave brce« občutila kmalu! Ponovno bo na vrsti splošni pregled z ultrazvokom in če boš imela srečo, ti bo tvoj dojenček pokazal svoje gimnastične sposobnosti. Zraven kontrole teže in krvnega tlaka boš tudi opravila drugo ponovitev testov hemogram in urin ter ponovila test za toksoplazmozo, če je bil prvi izvid negativen. V tem obdobju se nosečnice testira na sladkorno bolezen (gestacijski diabetes), večinoma s presejalnim obremenitvenim testom s 50 g glukoze na tešče. Ultrazvočni pregled bo tokrat morfološki (opravi se v 20. – 24. tednu nosečnosti). Zdravnik bo pregledal vse vitalne organe in organske sisteme, ocenil rast ploda, ocenil lego in morebitne nepravilnosti posteljice in količino plodovnice. Je presejalni pregled na rast ploda in na razvojne nepravilnosti ploda. Zdravnik bo po temu pregledu lahko potrdil predvideni datum poroda ali ti razkril spol otroka, če boš to hotela.

  Jaz

  Ravno na sredini nosečnosti si in verjetno že vajena pogledov, ki te spremljajo. Prav tako si že usvojila povečan trebušček. Toda, da nosečnost ne bo tako enolična, te v prihodnjih tednih lahko čakajo novi izzivi. Na primer, bodi pazljiva pri uriniranju, ker se zaradi hormonskih sprememb in kopičenja bakterij v mehurju pri bodočih mamicah poveča možnost okužb urinarnega trakta. Če opaziš, da obiskuješ stranišče bolj pogosto kot ponavadi ali med uriniranjem čutiš pekočo bolečino, pokliči zdravnika. Najverjetneje gre za vaginalno vnetje. Zraven predpisane terapije svetujemo kozarec stoodstotnega brusničnega soka – ta vsebuje protibakterijske snovi, ki pomagajo preprečiti nastanek okužb. Še en čuden stranski učinek nosečnosti: se kdaj zbudiš iz popoldanskega spanca in občutiš vrtoglavico? Do tega pride, ker srce in žile pospešeno delujejo. Tvoj krvni pritisk bo verjetno v tem in naslednjem mesecu znižan. Povečan krvni obtok lahko povzroči krvavenje dlesni, zamašen nos, krčne žile in – groza – hemoroide. Te nabrekle vene (v bistvu gre za krčne žile v zadnjiku) običajno izginejo po porodu, lahko pa ublažiš njihov nastanek tako, da uživaš hrano bogato z vlakninami in piješ veliko vode (vsaj 2 litra na dan, če se le da, ne kupuj vode v plastenkah).

 • 20. teden nosečnosti

  Čestitamo, na polovici si! Kljub temu, da se po mestu ne sprehajaš več tako okretno in elegantno kot včasih, bodi ponosna nase. MAMA BOŠ!

  Moj dojenček

  Vajin dojenček je že pravi mali korenjak, meri okoli 16,5 cm od glave do ritke in tehta od 250 do 300 g. Še vedno se mu razvijajo čutila. Na ultrazvoku pa lahko slišiš bitje njegovega srčka. Veselo raziskuje svoje okolje, dobro že krči ude, jih napenja in brca. Ker še naprej rastejo njegovi lasje, nohti in obrvi, je plod z vsakim dnem bolj podoben tebi in atiju. Velika novost tega tedna je, da pod zaščitnim verniksom rastejo plasti tiste božansko mehke kože, ki je značilna za dojenčke. Ob koncu drugega trimesečja - tu si sedaj ti, se večina plodov ustali v določenem položaju, po navadi z glavico navzdol. Nekateri se obrnejo šele proti koncu nosečnosti, približno 3–4 % plodov pa do poroda ostane v tako imenovani medenični vstavi, torej z ritko navzdol.

  Jaz

  Draga »bodoča« mami, vzemi si čas zase. Razvajaj se, uživaj v dobri družbi, čustveno se poveži s svojim partnerjem. Napočil bo čas, ko boš pogrešala trenutke brezdelja in ure preživete v družbi svojega najdražjega. Trebušček, ki je vedno večji, bo počasi vplival tudi na tvoj občutek ravnotežja, prav zaradi tega se pogosteje spotikaš čez lastne noge. Tudi to boš sčasoma usvojila, tako kot v preteklih tednih največjo nevšečnost, slabost. Vendar spremembe v hoji znajo vplivati na samo konstitucijo hrbta in zato povzročajo bolečine v tem predelu. Te boš preprečila z vzravnano hojo, tako da tvoji boki in ramena ostajajo poravnani. Kadar sediš lahko pomaga, da imaš noge rahlo dvignjene in da spiš (tako kot dojenček!) na boku v zvitem položaju fetusa.

 • 21. teden nosečnosti

  Si se že vpisala na jogo ali pilates za nosečnice? Za zdrave, aktivne ženske je Ameriška univerza za porodničarje in ginekologe priporočila ciljnih 30 minut vadbe večino dni v tednu.

  Moj dojenček

  Ob koncu tedna bo tvoj dojenček od vrha glave do konca ritke meril okoli 18 cm in tehtal približno 450 g. Kar dober napredek za nekoga, ki je pred desetimi tedni tehtal komaj dobrih 30 g. Delno je njegova hitra rast posledica dejstva, da je njegov želodec sedaj zmožen iz plodovnice, ki jo požira, prevzemati hranila z visoko energijsko vrednostjo, čeprav kljub temu večino hranilnih snovi še vedno prejema neposredno preko posteljice. Ledvice izdelujejo urin in odstranjujejo odpadne produkte iz krvi. Možgani so v fazi hitre rasti. Ne pozabi na omega -3 maščobne kisline (DHA)! Fantkom se v tem obdobju iz trebušne votline v mošnjo začnejo spuščati testisi, vendar so zdaj še vedno v notranjosti telesa. Sluh dojenčka postaja vedno bolj izostren. Poleg tega, da lahko sliši bitje tvojega srca, kruljenje želodca, utripanje tvojih žil in odmevanje tvojega glasu znotraj maternice, lahko sliši tudi zvoke, ki prihajajo iz druge strani trebuha. Tudi tvoj partner naj se redno pogovarja z vajinim dojenčkom! Mimogrede, ni mu treba vsako noč prepevati vajine najljubše pesmi.

  Jaz

  Te že mika nakupovanje oblekic, sta že izbrala sobico za svojega otročka? Morda sta že sestavila seznam za vaju najlepših imen? Počasi bo čas za vse te aktivnosti. Bodočim mamicam se priporoča zmerna vadba, ki pomaga pri rasti dojenčka, pospeši kroženje krvi, zaradi česar dojenček hitreje dobi kisik. Da niti ne omenimo čudežnega vpliva na tvoje zdravje! Redna vadba ti bo pomagala, da obdržiš pod nadzorom telesno težo, izboljšaš počutje in povečaš energijo. Zmanjšajo se nekateri bolj nadležni »stranski učinki« nosečnosti, na primer: krčne žile, bolečine v hrbtu, napihnjenost in otečenost nog. Vendar pri vadbi ne pretiravaj! Ubogaj svoje telo - če se počutiš utrujeno, počivaj! Nepreklicno pa moraš prenehati z vadbo, če čutiš vrtoglavico, slabost ali splošno šibkost. Izogibaj se trebušnjakom in drugim vadbam, pri katerih moraš ležati na hrbtu; takšne vaje lahko zmanjšajo dotok krvi do dojenčka. Ko telovadiš, ne pozabi na pijačo (vsaj 250 mililitrov vode na uro), da ne pride do dehidracije.(ORS)

 • 22. teden nosečnosti

  Stresni hormoni vplivajo na razvoj otrok Dr. Alina Rodriguez iz Inštituta za psihiatrijo univerze King's College v Londonu, je preučila več kot 1.700 mater in odkrila, da imajo otroci, ki so bili v času nosečnosti izpostavljeni stresnim hormonom, večjo pojavnost motnje pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD), kot tudi nekatere druge vedenjske motnje. Raziskava je še pokazala, da se ti otroci težje vklopijo v družbo s sovrstniki in imajo nižji IQ.

  Moj dojenček

  Faza hitrega pridobivanja na teži se nadaljuje. V tem obdobju so nohtki že skoraj dokončno razviti, dlačice lanugo, ki prekrivajo celotno telo, pa temnijo. Velik je 19,0 cm in težek okoli 350 g. Razvijejo se žleze znojnice. Koža je manj prosojna, postaja vse bolj rožnata. Plod je videti precej zguban, saj se pod kožo še vedno ni nabralo dovolj maščobe, ki bi zapolnila prostor pod njo. Živčni končiči se vse bolj povezujejo, zato so tudi gibi vedno bolj koordinirani in kompleksni. Na jeziku dojenčka se začnejo pojavljati okušalne brbončice, istočasno pa izpopolnjuje svoj občutek otipa, kar je posledica vedno bolj razvitih možganskih celic in živčnih konic.

  Jaz

  Kako se na polovici svoje nosečnosti počutiš v službi? Ti postaja naporno? Fizične in čustvene spremembe počasi terjajo svoj davek, ne? Že za nekoga, ki ni noseč, so službene obveznosti velikokrat stresne. Če imaš ogromno dela si ponavljaj: »Vse bo narejeno!« Nima smisla porabljati energije in zganjati panike zaradi stvari, ki jih moraš opraviti. Enostavno se z vsako stvarjo – ne glede na to, kako pomembna je – spopadi lepo po vrsti. Ko prideš domov, se skušaj pomiriti in sprostiti, kolikor je mogoče. Pokliči prijateljice na klepet, privošči si toplo kopel, poglej kakšen dober film, če pa imaš doma že enega malega nadobudneža, si skupaj pripravita zdrav smoothie ali vroč kakav. Edino pomembno je, da se sprostiš in da ti je lepo. V tem delu nosečnosti lahko vsake toliko časa čutiš krče. Najverjetneje so to lažni predporodni popadki, s katerimi se tvoja maternica pripravlja na porod. Imenujejo se Braxton Hicks popadki in so popolnoma neškodljivo, občasno premikanje, ki ga čutiš kot stiskanje na vrhu maternice ali v spodnjem delu trebuha. Prepoznaš jih lahko po tem, da trajajo 15-30 sekund, so neboleči ali le nekoliko neprijetni in ne vodijo do poroda. Najlažji način, da razlikuješ med Braxton Hicks in pravimi popadki, je naslednji: dejanski popadki so redni, s časoma postanejo vedno močnejši in daljši. Braxton Hicks popadki niso redni. Morda jih sploh ne boš čutila.

 • 23. teden nosečnosti

  Čas je za modna nosečniška oblačila Napočil je trenutek tvoje slave, kljub trebuščku si videti lepo in zapeljivo. Z novo kolekcijo oblačil ne zakrij svojih prekrasnih oblin, temveč jih poudari!

  Moj dojenček

  Plod je velik 22,0 cm, z nogicami vred 30,0 cm in težek 455–600g, pa se že pripravlja na življenje izven maternice! Ta teden pospešeno rastejo njegova pljuča, saj se žile vedno bolj širijo in se pripravljajo, da bodo dojenčku po porodu pomagale dihati. Čeprav že znotraj maternice dela enake gibe kot pri dihanju, gre še vedno le za »vadbo« s plodovno vodo - do rojstva dojenček ves svoj kisik dobi preko posteljice. Ta mejnik - razvoj pljuč - je zelo pomemben, kajti če se dojenček slučajno rodi prezgodaj, je njegova možnost preživetja sedaj znatno večja, ko uspešno delujejo njegova pljuča. Seveda so ti in drugi pomembni organi še daleč od tega, da bi bili popolnoma razviti, a večina strokovnjakov z vidika dolgoročnega zdravja nedonošenčkov šteje 23. in 24. teden za pomembna, ohrabrujoča mejnika. Telo postaja vedno bolj sorazmerno. Otroček se lahko odziva na glasbo, ki jo sliši iz zunanjega sveta.

  Jaz

  S pospešeno rastjo tvoj dojenček potrebuje veliko hranilnih snovi. Ker porablja vedno več vitaminov in mineralov, ki jih dobiva preko popkovine iz tvojega telesa, je vredno še naprej skrbeti za zdravo in uravnoteženo prehrano. Morda bi bilo dobrodošlo še kako dodatno prehransko dopolnilo z železom v kombinaciji z naravnimi minerali, vitamini in vlakninami (Algea). Tudi zdravniki poleg »nosečniških vitaminov« s folno kislino (Femibion 2) v drugi polovici nosečnosti v primeru slabokrvnosti (anemije) (članek Sabine - Anemija) predpišejo železove tablete. Za učinkovito popravljanje nosečniške anemije je vredno vedeti, da so za izgradnjo rdečih krvnih celic pomembne še druge pomembne snovi: cink, vitamini B12, E, B6, C in folna kislina. Pri anemijah je navadno zmanjšan vnos vseh. Zdravljenje anemij zahteva kompleksen pristop nadomeščanja vseh hematopoetskih elementov, ne samo železa. Anemija se pokaže s simptomi kot so: silna utrujenost, šibkost, lovljenje sape in vrtoglavica. Če čutiš katerega izmed teh znakov, se posvetuj s svojim zdravnikom.

 • 24. teden nosečnosti

  500 gramov ? Plod, težji od 500 g, se že imenuje novorojenček in po definiciji WHO o porodu govorimo po 22. tednu ali teži 500 g.

  Moj dojenček

  Sedaj pa že imaš svojega novorojenčka, saj je težak 600 g in z nogicami vred velik 30 cm. Če bi se otroček rodil v tem tednu bi ob bolnišnični skrbni že imel možnosti za preživetje. V njegovem telesu nastajajo bele krvničke, ki ga branijo pred okužbami. Še naprej se razvijajo žile v pljučnih krilih, nosnice so se končno odprle. Posebne celice pričnejo v pljučih proizvajati surfaktant, ki preprečuje zračnim mehurčkom, da bi se pri izdihu zlepili med seboj. Surfaktanta pa še ni dovolj, da bi se dojenček rodil in uspešno dihal s polnimi pljuči. Kosti še naprej trdijo, v tem obdobju se začne dokončno oblikovati tudi hrbtenica. Dojenčku se je v srednjem ušesu razvil čut za ravnovesje, zato lahko zazna, ko je postavljen vzravnano. Še vedno ima dovolj prostora, da naredi preval, veže ga le popkovina, ki je ob rojstvu daljša od pol metra. Vsebuje dve arteriji in eno veno. Vsakih 30 sekund kri polna hranilnih snovi in kisika potuje od posteljice do dojenčka preko omenjene velike vene. Potem se kri vrača v posteljico preko obeh arterij. Gre za osupljiv sistem, ki zagotovi, da dojenček dobi vse kar potrebuje, istočasno pa ločuje tvojo kri od njegove.

  Jaz

  Na vrsti je splošni ginekološki pregled (izmera teže, krvnega tlaka, ultrazvočni pregled z oceno rasti maternice, ki se določi z merjenjem razdalje od sramne kosti do vrha maternice v centimetrih). Med 24. in 28. tednom te bo zdravnik verjetno testiral za nosečniško obliko sladkorne bolezni (gestacijski diabetes) (AlgeaFit). Obolenje se redko pokaže v simptomih, zato se je pomembno testirati, še posebej če imaš sladkorno v družini ali če je bila tvoja teža pred nosečnostjo prekomerna. Večina žensk z nosečniško sladkorno rodi popolnoma zdrave dojenčke. Poglavitne težave so visoka teža ob rojstvu in povečana možnost, da se bo kasneje v življenju pri otroku pojavila sladkorna bolezen tipa 2. Če se izkaže, da imaš nosečniško sladkorno bolezen, lahko nanjo vplivaš s spremembami v vsakdanjem življenju. Uvesti je potrebno zdravo prehrano s čim manj rafiniranih ogljikovih hidratov (testenin, belega kruha, sladkorja, belega riža) in telovadbo..

 • 25. teden nosečnosti

  Poslovi se od majhnega trebuha Izkoristi čas pred rojstvom otroka in priredi večerno zabavo. To je fantastičen način, da preživiš dolg, prijeten večer v pogovoru in smehu z najboljšimi prijatelji, saj si bila zadnje čase tako zaposlena sama s seboj.

  Moj dojenček

  S tem ko tvoj dojenček raste, zavzema tudi vedno več prostora v maternici, kar pomeni, da bosta z atijem sedaj še bolj čutila njegove brce, dregljaje in zvijanje. Dojenček zelo hitro pridobiva na teži, malce počasneje pa raste, ta teden tehta okoli 700 g in meri od vrha glavice do konca ritke okoli 23 cm. Čeprav je še vedno suhljat in je zato njegova koža nekoliko nagubana, se bo zravnala, ko se bo pod njo razvila zdrava plast maščobe. Njegove roke so sedaj že popolnoma razvite, vse do konic prstov in nohtov, verjetno je dojenček zaposlen z dotikanjem in oprijemanjem svojega obraza, nog in popkovine. V možganih svojo nalogo izvajata centra za sluh in vid. Dojenček v tvojem trebuhu lahko loči med svetlobo in temo, hkrati pa lahko tudi pozorno posluša, kaj se dogaja okoli njega. Razvijejo se zasnove za otrokovo stalno zobovje, njegova ušesa so že popolnoma razvita, pojavijo se trepalnice in v kolikor se še niso, se lahko odprejo oči.

  Jaz

  Tvoja maternica se kar naprej povečuje navzgor – njen vrh je sedaj nekje med tvojimi prsmi in popkom, zato tvoj trebuh postaja daljši in širši. To je logično: dojenček bo prav kmalu tehtal cel kilogram in potrebuje dovolj prostora. Ko že govorimo o spremembah maternice, ena od stvari, ki jih nekje na sredini nosečnosti ultrazvočno pregleda tvoj zdravnik, je položaj posteljice. Če posteljica deloma ali popolnoma prekriva odprtino, ki vodi do tvojega materničnega vratu – kar je pogost pojav – boš v naslednjih mesecih morala večkrat na kontrolo. Večina takšnih primerov se razreši že pred porodom, ker se ob nadaljnji rasti maternice posteljica po naravni poti premakne navzgor in stran od odprtine materničnega vratu. Če do tega ne pride do konca tretjega trimestra, govorimo o placenti previi. V takih primerih zdravnik priporoči carski rez.

 • 26. teden nosečnosti

  7 je magično število Teža v nosečnosti naj bi naraščala enakomerno in do sedaj si se verjetno zredila za približno 7 kg. Če ješ takrat, ko si lačna, pričakuj, da se v prvih 20 tednih zrediš za okoli štiri kilograme, nato pa vsak teden pol kilograma. To pomeni, da boš ob koncu nosečnosti približno 12 kilogramov težja. Približno tako bi naj šlo: 0 – 12 teden 5 % od vse pridobljene teže 12 – 20 teden 20 % od vse pridobljene teže 20 – 30 teden 50 % od vse pridobljene teže 30 – 36 teden 25 % od vse pridobljene teže 36 – 40 teden teža ostane praktično enaka

  Moj dojenček

  Tvoj prekrasen dojenček ta teden meri 25 cm in tehta okoli 750 g. Njegove obrvi in trepalnice so postale goste in bujne, njegovi lasje so daljši in bolj gosti. Do sedaj so na pravem mestu že vsi deli dojenčkovih oči in pripravlja se, da jih bo v nekaj tednih odprl! Pljuča so vedno bolj močna in se pripravljajo na življenje zunaj maternice – čeprav bo minilo še okoli deset tednov, preden bodo popolnoma razvita. Za podporo rastočemu telesu je hrbtenica postala močnejša in gibljivejša. Približno iste dolžine je kot tvoja dlan, vsebuje pa osupljivih 150 sklepov in okoli 1.000 kit. Dojenček že sliši in čuti, zato se odziva na tvoj glas, srčni utrip in tresenje telesa. Odzivi na zvok in tresljaje bodo vse pogostejši, najizrazitejši pa okrog 32. tedna.

  Jaz

  Verjetno tudi tebe, kot večino nosečnic, skrbi, ali boš po rojstvu res dobila nazaj svojo nekdanjo postavo? Odgovor je: No, do neke mere. Potolaži se, veliko kilogramov izgubiš že pri porodu. Najprej odšteješ težo dojenčka (2,8 – 3,5 kg), potem veliko odvečne vode (2 kg) , povečano količino krvi (1,25 kg), posteljico (0,65kg), povečano maternico (0,9 kg), plodovnico (0,8 kg), kar skupaj pomeni približno 8,6 kg. Glede na izkušnje ima večina novo pečenih mamic šest tednov po porodu le še 3 do 7 kilogramov teže, pridobljene v nosečnosti. Pripravi se, da bodo nekateri deli tvojega telesa verjetno videti malo drugače. Prsi se rade spustijo malo niže, ampak podloženi nedrčki s pravo podporo lahko poskrbijo tudi za to. Trebuh verjetno ne bo tako raven. Po pravici povedano, ne glede na to, kako občutljiva si glede teh sprememb sedaj, po porodu ti bodo te manjše pomanjkljivostmi manj pomembne. Kaj pa tvoj pritisk – se je že uravnal? Potem ko je preteklih par mesecev padal, se spet dviga na normalno raven (manj od 130/85 mmHg je normalno za nosečnico). Pri nekaterih ženskah se pojavi višji krvni pritisk – to se imenuje preeklampsija. Pojavi se pri do 8% vseh nosečnic. Podvržene so ji: ženske z odvečno telesno težo ali ženske, ki pričakujejo več kot enega dojenčka, ki imajo visok krvni pritisk ali pa imajo v družini sladkorno bolezen. Veliko žensk z blažjimi oblikami ob zadostnem počivanju in rednem nadzoru krvnega pritiska dobro shaja. Tiste ženske, pri katerih se preeklampsija pojavlja v hujši obliki, pa morajo otroka roditi bolj zgodaj, saj lahko prepreči dotok krvi do dojenčka, kar pomeni, da dobi znatno manj kisika in hranilnih snovi, ki pa so nujne za njegovo zdravje in rast. Poglavitni simptomi preeklampsije so: močni glavoboli, zatekanje rok in obraza, nenadna porast v teži (več kot kilogram na teden ali tri kilograme na mesec), zamegljen vid ali bolečine v zgornjem predelu trebuha. Če opaziš katerega od teh simptomov, te bo zdravnik poslal na analizo krvi in urina, ter na podlagi izvidov postavil diagnozo.

 • 27. teden nosečnosti

  Vse po starem in nabrekanje Še vedno se rediš približno 0,5 kg na teden, trebuh se veča, vedno težje spiš, hrana, ki te najbolj mika, običajno ni najbolj zdrava.

  Moj dojenček

  To je predzadnji teden drugega trimestra – in veš kaj to pomeni: čez nekaj kratkih mesecev bo vajin dojenček končno prispel! Ta teden bo dojenček zrasel za 13 mm, velik bo okoli 26 cm od glave do ritke. Trenutno tehta okoli enega kilograma – in se bo v naslednjih desetih tednih zredil za okoli 230 g na teden. Ob rojstvu povprečen donošen otrok tehta okoli 3.400 gramov in meri od 45 do 55 cm, čeprav veliko popolnoma zdravih dojenčkov ne doseže ali pa presega te mere. Oči se odpirajo in so modre barve - ne glede na to, kakšne barve bo imel oči kasneje. Vsi dojenčki se namreč rodijo z modrimi očmi. Otrok vadi tudi dihalne vaje za kasnejši porod. Še ena zanimiva informacija: čeprav je dojenček začel prepoznavati tvoj glas, ga težko razločno sliši, saj so njegova ušesa prekrita s sluzastim varovalom, imenovanim verniks. Poleg tega je prisotna tudi plodovnica, kar pomeni, da so dojenčkove prisluškovalne sposobnosti podobne izkušnji poslušanja pod vodo.

  Jaz

  Pred dvema tednoma je bil tvoj trebušček v velikosti nogometne žoge – v 27. tednu nosečnosti pa tvoja maternica nabrekne do velikosti košarkarske žoge. To pa mogoče ni edino nabrekanje, ki si ga deležna. Približno ena od štirih nosečnic čuti rahlo otekanje okončin – predvsem nog, gležnjev in rok. Pojav imenujemo edem in je značilen za drugo polovico nosečnosti. Do tega pride zaradi hormonskih vplivov in pritiska ploda na vene v trebuhu. Dolgotrajno stanje ali sedenje s prekrižanimi nogami težavo še okrepi. Pomagal ti bo počitek z dvignjenimi nogami, nošenje elastičnih nogavic in telovadba za noge (kroženje v stopalih in "igranje klavirja" z nožnimi prsti – izmenično miganje z nožnimi prsti). Pomembno je, da se v primeru težav posvetuješ s svojim ginekologom, saj je otekanje obraza in rok lahko znak zapleta (preeklampsija). Zahvaljujoč nosečniškim hormonom lahko v prihodnjih tednih pričnejo otekati in krvaveti tudi tvoje dlesni. Čeprav je to pogosta nosečniška težava in je dokaj normalna, pa nikakor ne pozabi na ščetkanje in nitkanje zob, dvakrat dnevno.

 • 28. teden nosečnosti

  Čestitamo, drugi trimester je za teboj Uživaj in naspi se !

  Moj dojenček

  Pomembne razvojne novosti tega tedna so naslednje: Oči dojenčka se bodo začele v tem tednu odpirati in zapirati, potem ko so bile več mesecev zaprte. Otrok se bo rodil z modrimi očmi, toda barva dojenčkovih oči se lahko spreminja do šestih mesecev ali celo prvega leta starosti. Sedaj tehta že več kot kilogram in meri okoli 40 cm. Dojenček je že dovolj velik, da se njegova velikost ne meri več od glave do ritke, temveč od glave do prstov na nogah. Vedno manj ima prostora za gibanje, zato boš njegove gibe odslej občutila nekoliko drugače. Dokler je imel mali telovadec veliko prostora, je počel raznorazne vragolije, zdaj pa je njegov življenjski prostor že tako majhen, da se ne more več prekopicevati. Zdaj čutiš že zelo majhne premike, kot na primer gib komolca, kolena ali ritke. Priporoča se spremljanje otrokovega gibanja: vsak dan preštej vsaj 10 gibov med 8. in 17. uro oz. čez cel dan. Če dojenček spi, ga lahko predramiš s koščkom čokolade ali sladkim bombonom ter nežno potrepljaš skozi trebušček. Dojenček spi po ustaljenem urniku, a le za krajša obdobja, 20 do 30 minut naenkrat, kar kaže na dejstvo, da njegovi možgani še niso dobro razviti. Namig: Raziskava objavljena v publikaciji American Journal of Clinical Nutrition, 2002, je pokazala, da so otroci mater, ki so v času nosečnosti in dojenja uživale zadostne količine omega - 3 maščobnih kislin (DHA), kot novorojenčki veliko bolje spali kot tisti, katerih matere ne uživajo dovolj DHA. Boljši spanec kaže na boljšo razvitost otrokovih možganov.

  Jaz

  Konec tega tedna se bo pričel tretji trimester in s tem težave, ki spremljajo pozno nosečnost in so povezane z razširitvijo maternice. Velikost maternice je sedaj že občudovanja vredna. Pred nosečnostjo je po velikosti in obliki bila podobna hruški in pogreznjena globoko v medenici, sedaj pa je velika kot melona. V tem obdobju nosečnosti je zgornji rob maternice lociran med popkom in prsnico. Rast maternice okoliške organe potiska iz svojih običajnih mest, kar povzroča napetost na same organe, njihove mišice in vezi. Bolečine kot posledice omenjenih fizioloških sprememb so povsem normalne. Lahko se zgodi, da pričenja iz prsi teči tekočina imenovana kolostrum. Je prva hrana otroka in je zelo bogata s proteini, minerali in maščobo. Pri večini mamic ta tekočina priteče po porodu, nekaterim pa že v zadnjih tednih nosečnosti.

Povezani produkti