Folna kislina – vitamin življenja

Ginekologi priporočajo ženskam v rodnem obdobju uživanje folne kisline v odmerku vsaj 400 mikrogramov dnevno, in sicer že v času načrtovanja nosečnosti in vsaj do konca tretjega meseca nosečnosti.

 
Pomen folne kisline v času načrtovanja nosečnosti, v nosečnosti in v obdobju dojenja

Folna kislina je ena najpomembnejših snovi v času načrtovanja nosečnosti in v obdobju nosečnosti in dojenja. Folati imajo ključno vlogo pri sintezi DNK in aminokislin, prav tako imajo pomembno vlogo pri delitvi celic. Folna kislina – folati so nujno potrebni za razvoj ploda. Njihovo pomanjkanje v prvem trimesečju nosečnosti lahko povzroči primarne ali kasneje sekundarne napake nevralne cevi, iz katere se razvijeta centralni in periferni živčni sistem. Posledice pomanjkanja folatov so lahko tudi ponavljajoči se spontani splavi pri ženskah ali  prirojene napake srca in urogenitalnega trakta otrok.

Priporočila ginekologov

V nosečnosti se potrebe po folatih povečajo, zato moramo zagotoviti zadosten vnos le teh v telo. Samo z uravnoteženo in zdravo prehrano nosečnice ne morejo zagotoviti zadosten vnos folatov. Folati, ki se nahajajo v hrani so občutljivi na svetlobo in toploto, zato se jih med pripravo in termično obdelavo uniči tudi do 80 %.

Ginekologi in pediatri priporočajo ženskam v rodnem obdobju uživanje folne kisline v odmerku 400 mikrogramov dnevno, in sicer že v času načrtovanja nosečnosti in vsaj do konca tretjega meseca nosečnosti. Posebno nizko raven folne kisline imajo ženske, ki jemljejo oralno kontracepcijo, zato je priporočljivo, da z jemanjem folne kisline pričnejo takoj, ko prenehajo z oralno kontracepcijo.

Edino Metafolin®, ki je aktivna oblika folne kisline, zagotovi takojšnjo razpoložljivost folatov pri 100 % žensk. Zakaj je aktivna oblika folne kisline pomembna?

Človeško telo ni sposobno samo izdelovati folatov, zato jih mora dobiti s hrano ali prehranskimi dodatki. Folate, ki se nahajajo v naravi, telo lahko takoj uporabi. V prehranskih dodatkih prevladuje sintetično pridobljena folna kislina, neaktivna oblika folatov, ki jo telo lahko uporabil šele, ko jo encimi presnovijo v aktivno obliko. Femibion® je edino prehransko dopolnilo za nosečnice na slovenskem trgu, ki vsebuje aktivno obliko folatov – Metafolin®.

Znano je, da ima zaradi genskega polimorfizma 50 % žensk zmanjšano aktivnost encima MTHFR in posledično moteno presnovo folne kisline v folat.

Omega-3 maščobne kisline – DHA med nosečnostjo in dojenjem – za kaj jih potrebujemo?

Omega-3 maščobne kisline (DHA) spadajo v skupino esencialnih maščobnih kislin, ki so potrebne za delovanje človeškega organizma, ugoden potek nosečnosti ter prispevajo k boljšemu počutju.

Femibon® 2 z Metafolin®-om in DHA poleg optimalnega vnosa Metafolin®-a,  vitaminov in mineralov zagotavlja tudi ustrezen vnos omaga-3 maščobnih kislin - DHA, ki so pomembne za razvoj otrokovih možganov, vida, motoričnih in intelektualnih sposobnosti.

Femibion® 1 z Metafolin®-om, od trenutka, ko začnete načrtovati nosečnost ter do dopolnjenega 3. meseca nosečnosti.

Femibion® 2 z Metafolin®-om in DHA (omega - 3 maščobnimi kislinami), za nosečnice od 4. meseca nosečnosti dalje in za doječe matere.