Kolike – posledica alergije ali laktozne intolerance

Kolike so težava, s katero se srečuje skoraj tretjina dojenčkov v prvih mesecih življenja. Čeprav so kolike posledica resnejše bolezni v manj kot 5 % pa lahko tudi več mesecev korenito vplivajo na kakovost življenja celotne družine ter povzročijo veliko skrbi.

 

V nekaterih primerih vzroka kolik pri dojenčku nikoli zares ne identificirajo in te pri približno 4 mesecih starosti samodejno izzvenijo. V mnogih primerih v ozadju kolik stoji fizični razlog, ki povzroča težave. Vse pogosteje se govori o t. i. prehodni laktozni intoleranci kot povzročiteljici otroških kolik. Ta naj bi bila poleg alergije na mleko najpogostejši vzrok kolik, saj raziskave zadnjih let dokazujejo, da je prehodna laktozna intoleranca prisotna v skoraj polovici primerov dojenčkov s kolikami.

Pomembno je razlikovati med alergijo na mleko in laktozno intoleranco, saj gre za dve popolnoma različni  stanji. Pri prvi težave nastanejo zaradi premočnega odziva imunskega sistema na določene beljakovine, ki so prisotne izključno v kravjem mleku, medtem ko gre pri laktozni intoleranci za gastrointestinalne težave. Te nastopijo zaradi pomanjkanja encima laktaze v tankem črevesju, ki je potreben za presnovo mlečnega sladkorja, laktoze. Slednji je v vseh vrstah živalskega mleka pa tudi v mleku doječe matere.

Pri prehodni laktozni intoleranci gre zgolj za začasno stanje, ki je posledica še nezadostne razvitosti dojenčkovega črevesja, zaradi česar to ne proizvaja dovolj laktaze, da bi uspešno presnovilo vso zaužito laktozo. Del mlečnega sladkorja tako ostaja neprebavljen in postane hrana črevesnim bakterijam, ki sprožijo fermentacijo ter s tem povečano tvorjenje plinov. Pojavi se flatulenca, napetost trebuha, krči, pogosto je mogoče slišati tudi zvoke v trebuhu, dojenček pa nelagodje ob tem izraža z večurnim, neutolažljivim jokom.

Dobra novica za starše je, da je prehodna laktozna intoleranca začasne narave. Tekom odraščanja dojenčkovo črevesje postopno začne tvoriti zadostne količine encima laktaze, ki je potrebna za presnova vse zaužite laktoze. Za vmesno premoščanje težav s kolikami pa se priporoča uporaba kapljic, ki vsebujejo encim laktazo. Te povsem varno pomagajo dojenčku prebaviti zaužito mleko in tako odpravijo težave kolik ter poskrbijo za manj joka in več mirnih trenutkov.

Povezani produkti