Prvo trimesečje

 • 1. teden nosečnosti

  Razmišljate o nosečnosti? Že veš, da nosečnost lahko traja različno dolgo in vsekakor ne samo 9 mesecev, tako kot so nas učili v šoli?Teoretično traja povprečno 280 dni od prvega dne zadnjega perila. Torej v prvem tednu dejansko še nisi noseča. Telo se pripravlja na ovulacijo.

  Moj dojenček

  Dojenček? Težko je razumeti, da smo z vsako ovulacijo teoretično v prvem tednu nosečnosti, čeprav še nismo noseče.Takole gre: ker je v večini primerov nemogoče vedeti točen trenutek zanositve, v večini zdravstvenih ustanov datum poroda določijo tako, da prištejejo štirideset tednov prvemu dnevu zadnje menstruacije. Po tej metodi je datum začetka 'nosečnosti' približno dva tedna preden spermij oplodi jajčece – tu si sedaj. Če si na testu nosečnosti že videla rožnato črto, potem si noseča dlje kot si mislila! ČESTITAMO – noseča si že približno 4. tedne.

  Jaz

  Z odločitvijo, da želiš zanositi, se je pričel proces zanositve. Ta je lahko poln veselja ali pa uniči vso romantičnost prej spontanih spolnih aktivnosti. Z vama ni nič narobe, če ne boš zanosila že po prvem poskusu, raziskave kažejo, da 60 % parov, ki aktivno poskušajo zanositi, uspe v 6 mesecih, 75 % jih zanosi v 9 mesecih, 90% pa v 18. mesecih.Veliko žensk, ki skuša zanositi, najprej naredi nekaj pametnih sprememb v načinu življenja – odpovedo se alkoholu in cigaretam, v svoje življenje pa uvedejo bolj zdravo prehrano. Če si tudi ti ena izmed tistih, ki je z načrtovanjem otroka prenehala z jemanjem kontracepcijskih tablet, je priporočljivo, da takoj začneš tudi z jemanjem pripravkov, ki vsebujejo folno kislino. Zadostna raven folatov je ključna predvsem za ženske, ki zanosijo takoj potem, ko so nehale jemati oralno kontracepcijo. Za takšne ženske velja priporočilo za obisk zdravnika zaradi meritev ravni folne kisline v krvi ter jemanja dopolnil folne kisline v odmerku 400 µg dnevno. Tudi če nisi jemala oralne kontracepcije, je priporočljivo, da jutranji rutini dodaš multivitaminski pripravek s folno kislino - najbolje Femibion 1, saj edini vsebuje kombinacijo folne kisline in Metafolin®- a (folat v aktivni obliki). Folati (aktivna oblika folne kisline) imajo ključno vlogo pri delitvi celic. Pomanjkanje folatov v prvem trimesečju nosečnosti lahko povzroči slabokrvnost, napake nevralne cevi, povečano pojavnost prirojenih napak srca in urogenitalnega trakta. Posledice pomanjkanja folatov so lahko tudi ponavljajoči se spontani splavi pri ženskah. Morda boš morala prenehati jemati ali pa zamenjati morebitna zdravila. Svojega zdravnika obvesti, da skušaš zanositi in se z njim posvetuj o zdravilih, ki so zate varna. Če običajno ob glavobolu jemlješ zdravila, ki vsebujejo ibuprofen, ga bo v bodoče smiselno zamenjati za paracetamol (v omejenih količinah), saj zna ibuprofen negativno vplivati na razvijajoča se jetra tvojega dojenčka.

 • 2. teden nosečnosti

  Bodi aktivna! Približuje se čas ovulacije. Tvoje jajčece je godno za oploditev le 24 ur, semenčice pa so lahko dejavne tudi 72 ur, preden propadejo. Novo življenje se bo rodilo samo v primeru, da se združita dve pomembni celici: oocita in spermatozoid.

  Moj dojenček

  Novica je uradno potrjena samo, če si že v 4. tednu nosečnosti! Če ne, pa se v tem tednu tvoje telo na nosečnost uspešno pripravlja. Približuje se trenutek ovulacije, ko bo tvoj jajčnik sprostil dozorelo jajčece (ovum) v jajcevod, kjer bo potrpežljivo čakalo na spermo, ki je preživela 15 do 20 centimetrov dolgo pot skozi maternični vrat in maternico. Čeprav se na to pot odpravi milijone spermijev, jih manj kot tisoč pride preko materničnega vratu – in le en srečni plavalec bo oplodil jajčece v trenutku spočetja. Znanstveniki pojasnjujejo, da je ta trenutek odločilen za spol otroka. V kolikor jajčece oplodi ženski spermij, bo spočeta deklica, v kolikor jo oplodi moški, bo otrok moškega spola. Če verjameš znanstvenim ugotovitvam … ... na spol otroka vpliva prehrana. Ženska, ki sanja o fantku, naj uživa hrano bogato s kalcijem in natrijem, tista ki želi deklico, pa naj poseže po živilih polnih magnezija in kalcija. ... se ženskam, ki želijo deklico, priporoča spolni odnos dva do tri dni pred ovulacijo, po tem pa je potrebno abstinirati. Trdoživi spermiji, ki nosijo ženske kromosome, bodo oplodili jajčece, moški pa bodo umrli v kisli sredini.

  Jaz

  Sedaj si polna radovednosti: sem noseča ali ne? Na žalost boš morala še malce počakati. Po oploditvi začnejo tvoji jajčniki proizvajati vedno več progesterona, hormona, ki maternico pripravi za domovanje pravkar oplojenega jajčeca, ki bo tam bivalo in se razvijalo naslednjih 38 tednov. Šele približno štiri dni po oploditvi začne tvoje jajčece proizvajati hormon imenovan humani horionski gonadotropin (hCG). Tega bodo tekom naslednjega tedna zaznavali nosečniški testi – najprej ga bo mogoče zaznati v krvi (ta test opravi tvoj zdravnik) in nato v urinu (torej ga zazna doma opravljen test za ugotavljanje nosečnosti).

 • 3. teden nosečnosti

  JUPI, noseča si! Tukaj se tvoja nosečnost dejansko začne. Tvoje jajčece se sreča s semenčico in združena pričneta potovanje do maternice, kjer se embrio oz. zarodek ugnezdi v steno maternice. Osupljivo je, da so spol in vse genetske značilnosti otroka – na primer barva oči, las, tip kože in telesa – že določeni.

  Moj dojenček

  Kaj se ta teden dogaja tam notri? Skupek celic ali embrio bo končal svojo pot skozi jajcevod in se pritrdil – ugnezdil na steno maternice. Z ugnezditvijo bo nastopil proces diferenciacije skupka celic (blastociste). Iz zunanjih plasti celic blastociste (iz ektoderma) bodo nastali: zunanja plast kože, nohti, lasje, zobovje, čutila ter živčni sistem. Iz notranjih plasti celic blastociste (iz endoderma) se bodo razvili: prebavni sistem, jetra, trebušna slinavka, žleze slinavke in dihala. Kasneje se bo razvila še srednja plast – mezoderm, ki se bo diferenciral v notranjo plast kože, mišice, okostje in obtočila. Drugi deli blastociste se začno razvijati v posteljico, popkovnico in plodovno vrečo. Posteljica ima poleg prehrambene funkcije, ki prenaša hranilne snovi in kisik iz posteljice do otroka, tudi funkcijo odnašanja odpadlih, nerabnih snovi. Hkrati pa nudi tudi zaščitno funkcijo pred okužbami in zagotavlja imunost pred različnimi obolenji. Plodovna vreča je s tekočino napolnjena membrana, ki obdaja razvijajoči se plod, ga varuje in mu daje prostor za gibanje - je prvi dom za tvojega dojenčka. V naslednjih dneh se bo pričela oblikovati tudi nevralna cev, iz katere so bodo razvili možgani, hrbtenjača, hrbtenjačni živci in hrbtenica. Mnogo nosečnic v tretjem tednu še sploh ne ve, da so noseče. Zato je izrednega pomena, da folno kislino pričneš uživati dovolj zgodaj.

  Jaz

  V tem trenutku se sprašuješ ali si noseča ali ne? Pri ugnezditvi blastociste v maternično sluznico je možna krvavitev – lažna menstruacija oziroma ugnezditvena krvavitev (ki se pokaže kot rahla menstruacija). Nikar se ne ustraši, to pomeni, da je uspelo! Nosečka si! Če je krvavenje močnejše ali če čutiš bolečine na območju trebuha – ostro zbadanje v medenici ali rahle krče le na eni strani, pa le pokliči zdravnika. Čeprav se to zgodi redko, so ti simptomi lahko pokazatelji izvenmaternične nosečnosti. Do tega pride, če se oplojeno jajčece pritrdi kam drugam kot na maternično steno – po navadi v jajcevod (izvenmaternična nosečnost) ali pa v maternični vrat (cervikalna ali ektopična nosečnost). Najpogostejši vzroki so vnetje jajcevoda ali okužbe maternice, jajcevoda ali jajčnikov.

 • 4. teden nosečnosti

  To so hormoni…… Embrio je velik toliko kot makovo seme, ampak skrajno pomembni razvoj se že odvija.

  Moj dojenček

  V prvih tednih nosečnosti tvojega dojenčka imenujemo zarodek ali embrio. Velik je približno 0,1 cm, tehta komaj 0,1 g, od glavice do trtice meri 0,36 do 1 mm (pri merjenju dolžine zarodka in kasneje plodu se meri razdalja od glave do trtice; zarodek namreč še nima nog, da bi jih lahko upoštevali, plod pa ima kasneje redko iztegnjene noge, da bi jih lahko izmerili). Plava v amnijski votlini. Vidita se glavica in nekakšen rep, iz katerega se kasneje razvijejo spodnje okončine. Nakazan je začetek razvoja notranjih organov: ledvic, jeter, prebavnega trakta ter možganov. Po izredno nežnih venah in arterijah se že pretaka kri. Srce se počasi razvija in na koncu tedna lahko že slišimo utrip (srce pa prvič utripne pri 21., 22. dnevu). Embrio izloča hormon imenovan humani gonadotropin, zaradi česar ti je ali ti bo izostala menstruacija. Ta hormon je odgovoren za večino nosečniških simptomov. Preko tvoje krvi zarodek že dobiva hrano.

  Jaz

  Tvoje telo se pričenja odzivati na spremenjeno stanje. Verjetno boš opazila, da te pričenjajo boleti prsi, da te pogosto tišči na vodo, da se tvoje razpoloženje hitro menja... Toda še vedno čakaš, da se bo paličica obarvala rožnato! Ob koncu tega tedna naj bi doma opravljeni testi pokazali pozitivne rezultate. Dokler ni hormon hCG prisoten v tvojem urinu, domači test nosečnosti ne bo zaznal. Če si že prej skušala dobiti potrditev, pa je bil test negativen, sedaj poskusi znova! Morda je prav danes dan za veselje! Ko enkrat dobiš potrditev dobre novice, pokliči svojega zdravnika. Domači test za nosečnost je potrebno potrditi s še bolj zanesljivim testom krvi. Ginekolog bo tako uradno potrdil tvojo nosečnost. Kdaj boš veselo novico sporočila bližnjim in ostalim? Nekateri bodoči starši novico takoj naznanijo družini in prijateljem, drugi počakajo vsaj do 12. tedna nosečnosti, ko je možnost spontanega splava znatno manjša. V službi je najbolje naznaniti novico okoli 3. meseca nosečnosti. Takrat se z nadrejenim dogovori o porodniškem dopustu in vseh drugih podrobnostih.

 • 5. teden nosečnosti

  Si lahko zapreš nederček? Tvojemu 1,25 mm velikemu zarodku bo ta teden prvič začelo biti srce !

  Moj dojenček

  Dojenček zavzeto raste in raste. Videti kot drobcen mehurček prozorne barve, ki ga sedaj sestavljajo tri različne plasti: zunanje celice (ektoderma) se bodo oblikovale v živčni sistem, notranje celice (endoderma) v notranje organe, srednje celice (mezoderma) pa se bodo razvile v kosti, mišično tkivo, ledvice in spolne organe. V tem tednu se najbolj razvijata živčni in obtočilni sistem. Pri ultrazvočni preiskavi že ločimo, na katerem koncu ima zarodek glavico.

  Jaz

  Začelo se je z veseljem: O, kako lepo: dve črtici na testni paličici! Potem pa se veselju pri večini nosečnic pojavi tudi kakšen stok: O, kako naporno je! Občutljive prsi so prvi fizični znak nosečnosti – celo preden pride do zgovorne jutranje slabosti. Drugi simptomi, ki jih je pričakovati tekom naslednjih par tednov, so utrujenost, slabost in napihnjenost. Najbrž se bo kmalu pojavila želja po nenavadnih kombinacijah hrane, iz katerih ne bodo izpadle KISLE KUMARICE. Možno je, da boš izkusila tudi izostrenost vonjav in okusov. Že samo ob misli na skodelico kave ali kozarec vina ti lahko postane slabo. Res so ti simptomi večinoma neprijetni, toda zapomni si, telo ti sporoča, kaj ni dobro za tvojega otročka. Če si utrujena in brez energije, si brez slabe vesti privošči dovolj dolg spanec in zanesljivo se bo izboljšalo tvoje počutje. Približno osem ur spanca lahko naredi ogromno razlike – pa saj sedaj teoretično počivaš za dva! V nosečnosti velja dobronamerno opozorilo: izogibajte se stiku z mačjimi iztrebki! Toksoplazmoza je bolezen, s katero se nosečnica lahko okuži tako, da zaužije sporociste, ki so v mačjih iztrebkih in zaidejo v usta z umazanimi rokami ali premalo umito zelenjavo in sadjem. Izogibaj se slabo pečenemu ali surovemu mesu. Odsvetujejo se tudi nepasterizirano mleko in mlečni izdelki. Plod se lahko okuži le, če se mati prvič okuži med nosečnostjo. Posledice okužbe pri otroku so lahko zelo hude. Kongenitalna toksoplazma povzroči hude in nepopravljive okvare oči in možganov. Posledice so hidrocefalija (vodenoglavost), možganske zaapnitve in krči … Če pride do okužbe ploda med zgodnjo nosečnostjo, nekaj otrok umre že v maternici, od 10 do 12 odstotkov jih umre kmalu po rojstvu, živeči pa imajo lahko hudo možgansko okvaro, resne poškodbe vida ali slepoto. Hormonska nihanja povzročajo, da se tvoje telo vozi po čustvenem toboganu. Ne bodi presenečena, če – včasih tudi v roku ene same ure – občutiš navdušenje, depresijo, jezo, sentimentalnost, samozavest in negotovost. Ne, ni se ti zmešalo; ti občutki so popolnoma normalni. Nikar ne pozabi, da je tekom nosečnosti zelo pomembno, da poskrbiš za svoje zdravje, saj vse, kar vpliva na tvoje zdravje, vpliva tudi na plod. Tako je izrednega pomena, da uživaš veliko sadja in zelenjave, ki sta polna vitaminov in mineralov, ter da se giblješ. Gibanje spodbudi krvni obtok in veča mišično moč: s tem bo tvoja nosečnost potekala bolj gladko in olajšala kasnejši porod. Izogibaj se škodljivim dejavnikom, kot so alkohol, kajenje, droge, ter različnim zdravilom.

 • 6. teden nosečnosti

  Ta jutranja slabost! Progesteron - nosečniški hormon, upočasnjuje prebavo, kar lahko povzroča občutek slabosti, ki jo po raziskavah ameriške univerze za porodničarje in ginekologe doživlja od 70 do 85 % nosečnic.

  Moj dojenček

  Otroček pridno raste. Velik je 2 - 4 milimetre, kot zrno leče. Njegova velikost se meri od temena glavice do zadnjice. V tem tednu je že viden razvoj glavice, ločijo se že rokice in nogice, vidijo se temne oči, vidi se tudi bitje srca. Zanimivo dejstvo je, da bo od sedaj pa do rojstva srce tvojega dojenčka bilo približno 150-krat na minuto – dvakrat hitreje kot povprečnemu odraslemu človeku. V tem času se bodo začele oblikovati njegove osnovne obrazne značilnost, vključujoč odprtino za usta in zametke oči in ušes. Ta teden se njegovi možgani razdelijo na posamezna območja, prav tako pa se začnejo pojavljati začetni znaki oblikovanja trebušne votline in pljuč. Glede na to, da so notranji organi v fazi razvoja, je zarodek izredno občutljiv na razne viruse, bakterije, zdravila, alkohol, nikotin… ki se z enostavno difuzijo (saj posteljica še ni formirana) prenesejo na plod in lahko povzročijo hude okvare ploda . Mnoge nepravilnosti se pojavijo ravno v fazi razvoja od šestega do desetega tedna.

  Jaz

  Posteljica tvojega dojenčka sedaj proizvaja vedno večje količine nosečniškega hormona progesterona, ki je zadolžen za zaviranje popadkov in proizvajanje krvnih celic, ki prenašajo kisik in hranilne snovi v maternično steno. V tvojem telesu se ustvarja varno malo gnezdece, v katerem lahko otrok raste in se razvija. Progesteron pa je tudi odgovoren za jutranjo slabost. Le-ta se kljub imenu lahko pojavi kadarkoli v dnevu – tudi ponoči. Vsaka nosečnica jo doživlja drugače. Vsem pa je skupno, da je neprijetna. Nekatere ženske občutijo le rahlo vrtoglavico, občutljivost želodca in glavobole, še posebej če so dlje časa brez hrane. Druge nosečnice bodo bruhale tudi večkrat na dan. Naj ti bo v tolažbo, da pri večini žensk najhujši simptomi pojenjajo do konca prvega trimestra.

 • 7. teden nosečnosti

  Sedaj je čas za tvoj prvi obisk pri ginekologu! Na prvem ultrazvoku bosta s partnerjem izvedela predviden datum poroda.

  Moj dojenček

  Tvoj dojenček je sedaj približno iste velikosti kot radirka na svinčniku, meri okoli 11-13 mm in lahko ga je videti preko ultrazvoka. V glavi, ki zavzema polovico velikosti, se razvijajo majceni možgani. Vse bolj izrazito se vidijo specifične obrazne značilnosti! Temni predeli označujejo prostor za oči in nos, izrastki za jezik in zobe so jasno razviti. Konec tedna se pojavijo dlani in stopalca. Najpomembnejši organi, kot so srce, jetra, ledvice, ščitnica in trebušna slinavka, so že na svojem mestu. Bronhiji se razvijajo v pljučna krila, srce pa ima že dva prekata. Zarodek je pokrit s tanko plastjo kože. Zunanji spolni organi se začnejo razlikovati glede na spol. Razvoj moških in ženskih spolovil prične potekati različno. Vendar pa je ta čas še prezgodaj, da bi z ultrazvočno preiskavo ugotovili, ali bo fantek ali punčka. Čeprav gibov do 4. meseca nosečnosti ne boš čutila, se je dojenček že začel premikati v majhnih, krčevitih gibih.

  Jaz

  Ali lahko verjameš, da je le par kratkih tednov od takrat, ko si se spraševala, če si res noseča? Po vsej verjetnosti ti telo jasno in glasno že sporoča, da SI NOSEČA. Čim prej se skušaj privaditi in na to poskusi pogledati z dobre strani. Večina simptomov se bo umirila v parih tednih. Verjetno je v tej fazi nosečnosti najbolj kočljivo dejstvo, da svoje skrivnosti še ne želiš razkrilti svetu in je zato slabosti težje prikrivati. Malo še zdrži, saj imaš še veliko časa za to, nosečnost pa bo v naslednjih par mesecih postala povsem očitna. Si že naročena na pregled pri svojemu ginekologu? Na začetnem pregledu bo zdravnika zanimala tvoja zdravstvena zgodovina, opravil bo osnovni pregled (izmeril višino, težo, krvni pritisk, itd.), krvne preiskave, preiskave urina, ultrazvočni ginekološki pregled vagine in trebušnega predela, da pregleda maternični vrat, maternico in jajčnike. Izkušnja je podobna normalnemu ginekološkemu pregledu, ki si jih imela pred nosečnostjo – malo neudobna, ne pa boleča. Kot bodoča mamica boš imela možnost prvikrat 'spoznati' svojega dojenčka. Ultrazvok bo pokazal, kako napreduje tvoja nosečnost. V tem tednu je najbolj pomembno, da vidiš dober, močan utrip srca. Šele naslednji obiski pri zdravniku bodo vključevali več preiskav za ugotavljanje možnih zdravstvenih problemov pri tebi (na primer: slabokrvnost ali nosečnostna sladkorna bolezen (gestacijski diabetes)) in dojenčku (prirojene napake). V naslednjih dveh trimestrih boš imela te preglede približno enkrat na mesec. Ko se bo bližal datum poroda, te bo zdravnik želel videti pogosteje – v zadnjem mesecu pred porodom tudi po enkrat na teden.

 • 8. teden nosečnosti

  Mmmmm, hamburger, pizza, čips…kisle kumarice Je tudi tvoj apetit na udaru? Resnica je, da ti ni treba jesti veliko več kot si jedla pred nosečnostjo – le kakšnih 300 dodatnih kalorij na dan – to pomeni dodaten borovničev muffin ali 500 mililitrov mangovega smoothija.

  Moj dojenček

  Samo v dveh tednih se je velikost tvojega dojenčka štirikrat povečala – sedaj je že pravi korenjak, velik skoraj 1,5 cm! In medtem ko je imel prejšnji teden komajda izoblikovane ude, se sedaj že razvijajo prsti na rokah in nogah. Prstke še vedno povezuje tanka kožica. Njegova zapestja, komolci in gležnji so že vidni na ultrazvoku (seveda ne za nas navadne smrtnike, to vidi samo ginekolog) in v tem tednu jih bo tvoj dojenček morda že sposoben upogniti! Zarodek je čedalje bolj podoben človeškemu bitju. Delikatne obrazne poteze dojenčka sedaj postajajo vedno bolj razpoznavne: njegova ušesa, zgornja ustnica in majcena konica njegovega nosu so že jasno vidni. Njegove veke se bodo začele oblikovati ta teden (oči, ki že vsebujejo pigment, bodo videti odprte dokler veke v naslednjih tednih dokončno ne zrastejo). Ključni notranji organi so vedno bolj razviti, posebej je treba omeniti njegovo črevesje in njegovo srce, ki je z vsakim dnem močnejše. Jajčna vrečka je izginila, ker preko popkovnice prejema hranljive snovi in kisik. Maternica je v tem času enaka velikosti pomaranče.

  Jaz

  Kljub povečanemu apetitu in želji po »čudni« hrani poskušaj zaužiti čim več hrane, ki je bogata s ključnimi sestavinami – na primer manj mastna skuta (za kalcij) pomešana s svežim sadjem ali pa skodelica polnozrnatih žitaric (za železo in ogromno drugih vitaminov in mineralov, tudi folne kisline, ki zmanjšuje možnost prirojenih napak). Zelo sprejemljivo je, da si vsake toliko časa kaj privoščiš – kos najljubše tortice ali pizza ne bosta škodovala tebi ali tvojemu dojenčku. Čeprav je hujšanje med nosečnostjo prepovedano, pa raje namesto neprenehnega sanjarjenja o priboljških, nabitih s sladkorjem ali maščobo, poskušaj najti način, da se jim izogneš ali pa jih zamenjaj za bolj zdravo različico. Med nosečnostjo se lahko poslabša obramba pred prebavnimi okužbami in zastrupitvami s hrano. Zato se izogibaj naslednji hrani:  Paštetam, vključno z zelenjavnimi, saj lahko vsebujejo Listerio.  Jedem s surovimi jajci in mesom (npr. majoneza, suši, tatarski biftek, pršut), v katerih se lahko nahaja toksoplazma, ter mlečnim izdelkom iz nepasteriziranega mleka (mehki siri iz svežega mleka, siri s plesnijo, skuta). V slednjih izdelkih se lahko nahaja bakterija Listeria monocitogenes, ki pri nosečnici povzroča sicer blago obliko gripe, lahko pa povzroči sepso ali vnetje možganov pri otroku.  Školjkam in gobam.  Jetrom in ostali drobovini, pašteti in salamam, ki dlje časa stojijo.  Slabo oprani sveži zelenjavi in sadju, saj se lahko okužiš s sporocistami toksoplazme.

 • 9. teden nosečnosti

  Naravni materinski instinkti so v zagonu Se tudi tebi dogaja, da ne moreš misliti na nič drugega, kot na svojega otročka? Kaj počne tam notri? Bodo testi pokazali, da je z njim vse v redu? Kaj bodo rekli v službi?

  Moj dojenček

  Dojenček je spet podvojil svojo velikost – sedaj je dolg približno 2,5 centimetra . Trenutno ima na voljo ogromno prostora po katerem se lahko premika, odzivati se prične na pritiske na maternico. V tem tednu se začnejo oblikovati razmnoževalni organi, čeprav se preko ultrazvoka še ne da ugotoviti, ali pod srcem nosiš deklico ali dečka. V razvoju so tudi nekateri drugi ključni organi, na primer trebušna slinavka in žolčnik. Glava dojenčka sedaj meri približno polovico celotnega telesa in je upognjena proti prsim. Razvita pa je tudi že osnovna struktura oči. Njegovi prstki so vedno daljši in njihove konice so sedaj rahlo odebeljene – na tem mestu se bodo razvili edinstveni prstni odtisi. Repek počasi izginja.

  Jaz

  Zraven morebitnih slabosti se boš v prihodnjih tednih veliko ukvarjala z genskimi testiranji, ki so na voljo in s katerimi se lahko preveri zdravje vajinega še nerojenega dojenčka. Najverjetneje te bo preplavila množica tehničnih izrazov, ki jih boš slišala, brez da bi popolnoma razumela, kaj pomenijo. Če bo potrebno in se bosta s partnerjem odločila za invazivni genski test, kot sta biopsija horionskih resic ali amniocenteza, se le naroči na pogovor z zdravnikom ali genskim svetovalcem, svetujemo pa tudi veliko samostojnega razmisleka. Z zbranimi informacijami bosta s partnerjem lahko ocenila ali koristi izbranega testiranja prevladujejo nad rizikom posega. Potem so tu še druge stvari, o katerih se pogovori s partnerjem. Bi nosečnost prekinila, če bi ugotovila, da ima otrok resno prirojeno napako? Če ne, bi vama informacija omogočila, da se vnaprej pripravita na otroka s posebnimi potrebami! Najverjetneje bo tudi »vajin« pregled potekal brez zapletov, saj se več kot 95% nosečnosti konča z varnim rojstvom zdravih dojenčkov – ampak morda se bosta odločila, da je bolje biti pripravljen kot presenečen.

 • 10. teden nosečnosti

  Si žalostna in togotna? Poskušaj pozabiti na vse tegobe in se osredotoči na stvari, ki te osrečujejo. Kajti preko hormonov, ki po krvi prihajajo do zarodka, je ta sposoben zaznati tvoje čustveno razpoloženje.

  Moj dojenček

  Praznujeta lahko novo razvojno stopnjo vajinega dojenčka: ob koncu tega tedna bo uradno postal fetus. Ta naziv sedaj zasluži, ker je dokončal najbolj pomembne stopnje v svojem razvoju. Ni več mali embrio, velik je 3,5 - 4,0 cm in tehta 5g. Verjetnost, da bi se razvile posamezne nepravilnosti so vse manjše, vendar to še ne pomeni, da niso več mogoče in da lahko mirno uživaš alkohol, cigarete, droge … Paziti se moraš skozi celo nosečnost. Srce veselo bije s kar 160 udarci na minuto. Malček je pripravljen na hitro rast, saj so njegove ledvice, črevesje, možgani in pljuča že na pravem mestu. Prsti na rokah in nogah dojenčka se bodo v tem tednu popolnoma ločili v dve majhni, popolni desetici. Oblikovale se bodo kosti, ki tvorijo okostje. V možganih vsako minuto nastane norih 250.000 nevronov – živčnih celic! Plod bo imel oči zaprte vse do 25. oz. 27. tedna, toda veke vašega dojenčka niso več transparentne. Oblikovati se začnejo zametki zob, dokončno izoblikovani pa so tudi uhlji in zgornja ustnica. Repek ploda je izginil, končni del hrbtenice pa se je oblikoval v trtico. Ker je zvit v klopčič fetalnega položaja, je težko natančno oceniti njegovo višino. Zato strokovnjaki uporabijo mero od vrha glave do spodnje strani ritke – slednja je pri ultrazvočni preiskavi pomemben del, kajti s tem določijo predvideni datum poroda in trajanje nosečnosti.

  Jaz

  Napočil je trenutek, ko bo potrebno povedati nekaj o hormonih. Če še vedno zatrjuješ, da si enaka kot pred nosečnostjo, bo tvoj partner trdil drugače - in prav ima. Hormoni so krivi za tvoje krokodilje solze ob vsakem že na videz romantičnem filmu, krivi so za razgrajajoč trebuh in novo odkrito odvisnost od popoldanskega spanca, vendar pa kljub negativnim učinkom hormoni igrajo izredno pomembno vlogo skozi različne faze tvoje nosečnosti. Progesteron, na primer, pomaga posteljici (preko katere dojenček dobiva kisik in hranilne snovi) delovati pravilno. Brez estrogena se dojenčkova pljuča, jetra in nekateri drugi ključni organi sploh ne bi izoblikovali. Konec koncev, če občuduješ lasten nosečniški sij se zanj lahko zahvališ hormonoma hCG in progesteronu. Koža na obrazu je zaradi njiju videti sijoča in bolj gladka. In če se tvojemu partnerju zdi, da imaš vse lepši dekolte, se za to zahvali estrogenu in progesteronu, zaradi katerih se začnejo v prsih razvijati žleze za proizvajanje mleka. Še negativni stranski učinek hormonov: iztirijo tvoj spolni nagon! Ne gre za to, da hormoni popolnoma zaustavijo tvoj libido, ampak kdo se ob občutku slabosti in utrujenosti počuti zapeljivo? Povej partnerju kako se počutiš, verjetno ima tudi on nekaj vprašanj.

 • 11. teden nosečnosti

  »Hvala, to pa bom preučila« Tvoj trebušček se je izbočil, zato bo tudi preostali svet počasi ugotovil, da pričakuješ otroka. Obletavati te bodo začeli samooklicani 'strokovnjaki' za nosečnost in nekateri izmed njih ti bodo postregli z vražami o nosečnosti: Pikantna hrana lahko izzove porod. V večini primerov lahko nosečnice jedo skoraj vse, obstaja pa določena hrana, npr. mlečni izdelki iz nepasteriziranega mleka (mehki siri iz svežega mleka, siri s plesnijo, skuta), v katerih se lahko nahaja bakterija Listeria monocitogenes, ki jo povezujejo s splavom ali prezgodnjim porodom. Zabloda okoli srčnega utripa Če je utrip srca nizek - nosiš fantka in če je visok - deklico. Previdnosti nikoli ni dovolj Če nosečnica dvigne roke nad glavo - se bo otrok zadušil. Vroče seksualno praznoverje Strastno ljubljenje izziva porod. Seks ne bo povzročil poroda. Zdravniki ga celo svetujejo. Stara ugibanja o zgagi Če nosečnico pogosto peče zgaga, bo imel otrok polno glavo las. Pazi se grdega Če nosečnica vidi nekaj grdega ali strašnega, bo tudi otrok grd. Laž o "ječmenu" Tisti, ki bo prikrajšal nosečnico za hrano, ki si jo je zaželela, bo dobil "ječmen" na očesu. O kavi in željah Če je otrok rojen z madeži v barvi bele kave, je mama popila preveč kave ali pa se ji med nosečnostjo ni izpolnila neka želja. Lepota je prenosljiva Če dobi nosečnica izpuščaje, nosi deklico, ki ji bo ukradla vso lepoto. Gor - dol Ženska, ki nosi visoko, bo imela deklico. Ženska, ki nosi nizko bo rodila fantka.

  Moj dojenček

  Plod je velik 4,5–6,0 cm in tehta 8 gramov. Že zeha, sesa in požira. Na prstkih pa se bodo pojavili majceni nohtki in dojenček je poraščen z dlačicami. Življenjsko pomembni organi, kot so jetra, ledvice, črevesje, možgani in pljuča, so razviti in že delujejo – do konca nosečnosti morajo samo še rasti in se razvijati. Začne se razvijati očesna šarenica, dokončno se razvijejo veke in zarodek lahko zapre oči. Začenja izločati žolč, ledvice začenjajo proizvajati urin, začenja delovati peristaltika. Plod je že zmožen premikanja, refleksnih gibov in pije plodovnico ter jo izloča nazaj v svoje okolje (urin). A ker je plodovnica sterilna, brez bakterij, ni nevarnosti, da se mu bo kaj zgodilo. Plodovnica ima namreč zmožnost popolne obnovitve v samo treh urah. Vse to je že priprava zarodka na življenje izven maternice. Začenja se rast las.

  Jaz

  Če v 8. tednu zaradi slabosti še nisi sanjarila, da bi za kosilo pojedla velikanski sočni hamburger, lahko pričakuješ, da bodo v prihodnjih tednih simptomi jutranje slabosti popustili in se lahko hitro in vztrajno pojavijo nosečniške želje po hrani. Nekatere ženske enostavno želijo večje porcije hrane, ki so jo imele že od nekdaj rade, spet druge hrepenijo po hrani, ki je prej niso marale – tudi zato, ker se jim je prej zdela nagnusna. Če se tvoje prehranske navade niso čisto nič spremenile, je tudi to popolnoma normalno. Strokovnjaki ne vedo natančno, kaj povzroči te čudne spremembe okusa, ena izmed teorij predvideva, da je to samo strategija, ki jo uporabi tvoje telo, da dobi hranilne snovi, ki mu jih primanjkuje. Ugodi svojim željam, a pazi, da na splošno ješ uravnoteženo in zdravo hrano. Od 11. do 14. tedna se lahko opravi test nuhalne svetline z oceno tveganja za Downov sindrom in nekatere druge redkejše kromosomske nepravilnosti ter zgodnja morfologija ploda. Do tega tedna verjetno nisi veliko pridobila na teži, zaradi slabosti si morda izgubila kakšen kilogram. Sedaj pa bo teža počasi začela naraščati.

 • 12. teden nosečnosti

  Šef, noseča sem!? Največja nevarnost za spontani slav je mimo, zato je morda pravi čas, da o svoji novici obvestiš svojega nadrejenega.

  Moj dojenček

  To pa gre hitro, skoraj si že na koncu svojega prvega trimestra! Plod je velik med 5 - 6 cm in težak 14 gramov in presenetljivo podrobno izoblikovan. Razvijejo se glasilke in žleza hipofiza. Premika roke, prste na rokah in nogah, se smeji, sesa palec. Požira in vdihuje plodovnico, v kateri plava. Slednja vsebuje snovi, ki iz materinega krvnega obtoka preidejo v posteljico in vstopijo v krvni obtok plodu. Te snovi spodbudijo nastajajoče čute za okus in vonj ter prispevajo k razvoju organov, potrebnih za dihanje in prebavljanje. Njegov obraz postaja vsak dan bolj podoben človeškemu. Oči, ki so v začetku bolj ob strani, se pomikajo proti sredini obraza, tudi uhlji so že skoraj na svojem pravem mestu. Do 12. tedna nosečnosti moraš dobiti materinsko knjižico, v katero zdravnik vpisuje vse podatke pomembne za tvojo nosečnost in porod. Materinska knjižica je po zakonu BREZPLAČNA, izjeme so le ginekološke ambulante, kjer so vse storitve izključno samoplačniške. Nastopil je čas pregledov, zato je dobro vedeti: Če boš ob porodu stara do 35 let, ti svetujemo samoplačniško meritev nuhalne svetline med 11.-14. tednom nosečnosti. Če boš ob porodu stara 35-37 let, ti meritev nuhalne svetline z dvojnim hormonskim testom pripada na napotnico, torej jo plača zavarovalnica. Če boš stara več kot 37 let, ti pripada horionska biopsija resic ali amniocenteza. Ti dve preiskavi, ki sta invazivni in imata določeno tveganje za splav, ti pripadata, če te rezultat nuhalne svetline in/ali dvojnega hormonskega testa uvrsti v skupino s povišanim tveganjem . 12. teden je najbolj primeren za preiskavo IZMERA NUHALNE SVETLINE (NS). Če ti lahko namignem, je to najlepša preiskava v vsej nosečnosti. Prvič bosta videla otročka in če bosta imela srečo, vama bo vajin otročiček pomahal, se nasmejal, zazehal,…. Izmero nuhalne svetline opravljajo ginekologi z licenco Fetal Medicine Foundation med začetkom 11. (0/7) in koncem 13. (6/7) tedna nosečnosti. Preiskava je presejalni test za odkrivanje plodov s kromosomskimi napakami (najpogostejša je Downov sindrom), srčnimi napakami in skeletnimi anomalijami. Opravlja se z ultrazvokom, običajno skozi trebuh. Z raziskavo tudi ugotavljajo hujše razvojne napake, ki niso povezane s kromosomi in določi se termin poroda. Na osnovi meritev in starosti nosečnice se s statističnim programom določi individualno tveganje. Če je tveganje za rojstvo otroka s kromosomsko napako večje kot 1:300, se svetuje biopsijo horionskih resic ali amniocentezo, katerih izvid 100% potrdi ali ovrže sum na kromosomsko napako. Rezultat preiskave nuhalne svetline ima 80% zanesljivost. Če jo kombiniramo še z dvojnim hormonskim testom (DHT) in upoštevamo prisotnost ali odsotnost nosne kosti, je izvid do 95% zanesljiv.

  Jaz

  Do sedaj je tvoja maternica ležala v območju medenice. V tem tednu pa se začne maternica premikati proti severu, zaradi česar bo pojenjal pritisk na mehur. Končno ti ne bo treba več neprenehoma hoditi na stranišče. Če trebušček še vedno ne razkriva tvoje nosečnosti, bo za to kmalu krivo oprsje. Pravzaprav bo kmalu prišel čas za nakup novih nedrčkov. Če nameravaš dojiti, se odpravi kar na nosečniški oddelek. Kako pa je kaj s tvojim vidom? Če je svet okoli tebe malo bolj meglen kot po navadi, se ne vznemirjaj. Dodatna tekočina, ki jo tvoje telo zadržuje med nosečnostjo, odebeli zunanjo plast očesa, kar lahko rahlo pokvari vid. Oči naj bi se v roku dveh mesecev po porodu same popravile.

 • 13. teden nosečnosti

  Nosečnost pa mi prav dobro dene Če se počutiš visoko nad oblaki, se zahvali svojim hormonom. Raven hCG hormona pade, ravni estrogena in progesterona pa se spet premikajo, tako da vstopaš v trimester dobrega počutja.

  Moj dojenček

  Tvoj dojenček je velik nekje od 6,5 -7, 8 cm in tehta okoli 20 gramov. Z vsakim dnevom je bolj dejaven in prikupen. Sedaj vadi svoje reflekse – njegove rokice in nogice se odzivajo na dražljaje tako, da se krčijo in upognejo. Običajno ni pri miru dlje kot 15 minut. V tem tednu bo morda že dal palec v usta, čeprav še ni popolnoma pripravljen, da bi ga začel tudi sesati. Njegove oči so vedno bolj podobne tvojim, videti pa jih bo šele okoli 30.tedna. Razlog za to so veke, ki so še vedno spojene skupaj, saj tako varujejo oči med njihovim razvojem. Otroček s pomočjo vibracijskih receptorjev na koži že zaznava zvok, zato mu povej prve mamine besede, mu zapoj pesmico ali ga pelji na koncert s pomirjujočo glasbo. In kar je najboljše izmed vsega, nevarnost spontanega splava je mnogo manjša, tako da lahko pomiriš svoje nosečniške živce.

  Jaz

  Če upoštevamo tvoje nove, zapeljive obline in vrnitev apetita, lahko v prihodnjih tednih v marsičem uživaš. Zaradi boljšega počutja bi lahko priredila »nosečniško« praznovanje za družino in prijatelje. Nikakor pa ne pozabi, da si noseča. Na to te bodo v prihodnjih tednih opozarjali nekateri čudni simptomi. Na primer zamašen nos ali občutljive dlesni. Čeprav so na prvi pogled nepovezani, so ti simptomi dejansko posledica povečanega krvnega obtoka v tvojem telesu. Po raziskavah klinike Mayo se pri okoli 80% nosečnic pojavijo krvaveče dlesni, torej so priporočljivi redni obiski pri zobozdravniku.