Se tudi vam »oglašajo« sklepi ?

V življenju vsakega izmed nas pridejo tista leta, ko se vse bolj začnemo zavedati določenih delov telesa. Ne glede na to, kako in koliko skrbimo za svoje telo, se začnejo »oglašati« predvsem naši sklepi. V bolj mrzlih dneh ali ob večjih telesnih naporih se nam zdi, da je naše koleno še posebej glasno in da veliko bolj čutimo križ ali pa komolec. Tudi pri tipkanju smo manj spretni. Prsti so včasih leseni in potrebujejo dodatno razgibavanje, da lahko čez nekaj časa spet nemoteno tečejo po tipkovnici.   

 

Če ste se v zgornjih vrsticah prepoznali, potem se verjetno strinjate, da je res že čas, da za zdravje in vitalnost sklepov nekaj naredite. Vsak dan in celostno.

Le s skrbnim negovanjem sklepov  bomo lahko še dolgo planinarili, smučali, se igrali z vnuki…

Naj poleg zdravega načina življenja pri celoviti skrbi za zdrave sklepe sodeluje tudi Liberin krema!

Zakaj je Liberin krema prava izbira zame?
 1. Vsebuje edinstveno kombinacijo nasičenih in nenasičenih (omega) maščobnih kislin.
 2. Deluje tako na male (prsti na rokah in nogah) kot velike (rama, koleno, komolec) sklepe in hrbtenico.
 3. Njegovi pozitivni učinki se z redno uporabo povečujejo oziroma seštevajo.
Majhni namigi, ki prinesejo velike spremembe

Preprečevanje težav s sklepi lahko dosežemo z majhnimi spremembami življenjskega stila. Zdrava prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo ter dobrimi (omega maščobnimi kislinami) varuje naše sklepe. S fizično aktivnostjo ne skrbimo le za krepitev sklepov ali obsklepnih tkiv, ampak tudi za njihovo prehranjevanje. Hrustanec potrebuje gibanje, da lahko iz sklepne tekočine posrka hranilne snovi in odstrani škodljive snovi. Fizična aktivnost pa pomaga tudi ohranjati zdravo telesno težo, kar je pri preprečevanju kroničnih bolečin v sklepih ključnega pomena.

Namigi za tiste, pri katerih so težave s sklepi že napredovale

Namig št. 1:

 • Jutranje vstajanje iz postelje je lahko za nekoga, ki ima težave z bolečimi sklepi, pravi podvig. Ko se ga lotite premišljeno, lahko bolečine opazno zmanjšate:
 • Medtem, ko  ležite, se prevalite na bok in pokrčite noge do višine pasu.
 • S pomočjo rok se potisnite v sedeči položaj, tako da vam pokrčene noge zdrsnejo preko robu postelje. Stopala položite na tla.
 • Z vzravnanim hrbtom vstanite iz postelje.

Namig št. 2:

Kadarkoli pometate, odmetavate sneg in se sklanjate ali karkoli dvigujete, naj bodo vaši boki, kolena in ramena usmerjena v isto smer. Ukrivljanje v pasu je namreč najpogostejši vzrok za poškodbe hrbta. Pri dvigovanju bremen pa bodite pozorni, da teža bremena ne bo prevelika. Breme vedno držite blizu telesa in ga dvigujte z nogami in ne hrbtom.

Namig št. 3:

Če radi vrtnarite, se dela na vrtu zaradi revmatskega obolenja ni potrebno povsem odreči. Potrebno se je je zavedati svojih omejitev, prositi za pomoč in poskrbeti za pogostejše odmore ter počitek.

Namig št. 4:

 • Če se zaradi bolečin v sklepih težko oblečete in vam to opravilo že zjutraj vzame veliko časa in energije, potem poskusite sledeče:
 • Medtem, ko se oblačite, sedite.
 • Vedno najprej oblecite tisto nogo ali roko, ki vas boli. Ko se slačite, pa postopek obrnite (najprej slecite zdravo nogo ali roko, potem pa slecite boleče ude).
 • Če se le da, se izognite gumbom. Namesto tega poskusite z oblačili na zadrge, kaveljčke ali ježka. Izogibajte se čevljem na vezalke. Poskusite raje z udobno, ortopedsko obutvijo, ki se dobro prilega nogi, vendar je ne tišči.

Povezani produkti

 • Krema Liberin

  Za nego v predelu mišic in sklepov