So vnetne bolezni res neizogibne?

Nekaj generacij pred nami so ljudje živeli veliko bolj preprosto. Takšna je bila tudi njihova prehrana, zato niso poznali bolezni, kot jih danes in so posledica preobilno obložene mize. Sladkor in sol sta bili zanje redki dobrini, danes pa ju najdemo v skoraj vsaki predelani hrani, ki jo kupimo v trgovini. Pojedli so največ tiste hrane, ki so jo lahko sami pridelali, meso pa je bilo na jedilniku ob nedeljah ali celo samo ob pomembnejših praznikih.

Marsikdo med nami ima stare starše, ki so odrasli v takih pogojih, ohranili skromnost tudi v časih izobilja ter doživeli visoko starost. Nasprotno pa se življenjska doba današnjega človeka po napovedih znanstvenikov že krajša. Najpogostejši vzroki smrti so srčno-žilne bolezni, rak, diabetes in njegovi zapleti, stranski učinki zdravil… Tudi kvaliteta življenja se začne manjšati vse bolj zgodaj z različnimi vnetnimi boleznimi- zelo pogoste so vnetne bolezni sklepov. Najprej se pokažejo kot občasno zbadanje in bolečina, lahko tudi oteklina. S časom zagoni vnetja postajajo vse bolj siloviti, poškodbe na sklepih pa vse bolj obsežne.

Strokovnjaki so soglasni, da je glavni dejavnik za to prav prehrana in nezdrav način življenja: stres, premalo gibanja, škodljive razvade... Vsega siti zahodni človek izbira hrano po nareku brbončic, industrija pa mu ponuja tisto, kar ima rad in hrano predeluje tako, da vsebuje zdravju škodljive dodatke, ki izboljšajo okus, podaljšajo rok uporabe, polepšajo videz hrane… Vsak dan uživamo beli sladkor ali visokofruktozni koruzni sirup, ki sta najškodljivejši obliki sladkorjev, obilo bele moke, beli riž, preveč solimo, med maščobami pa so glavne omega 6.

Razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami v prehrani je zelo drugačno kot nekdaj. Za zdravo velja razmerje največ 4 enote omega 6 proti 1 enoti omega 3. Povprečen Američan jih vnaša v razmerju 17:1.

Omega 6 maščobne kisline veljajo za najslabše, saj nekatere spodbujajo telo k vnetjem. V pravilnem razmerju z omega 3 in omega 9 maščobami pa so zdravju koristne ter za telo nepogrešljive.

Je res, da so vse, kar nam preostane, protibolečinska in protivnetna zdravila, z vsemi svojimi stranskimi učinki? Ne! Da bi živeli bolj zdravo in zmanjšali težave zaradi vnetih sklepov, si lahko pomagamo tudi sami. Jejmo sveže sadje, zelenjavo, polnozrnata žita in kvalitetne maščobe iz oreščkov, rib, hladno stisnjenih rastlinskih olj.

V pomoč naj vam bodo tudi kapsule Liberin, katerega glavna sestavina Celadrin® je posebna mešanica estrov maščobnih kislin v določenem razmerju, ki nahranijo sklepe od znotraj. Krema Liberin je namenjena zunanji negi. Nanašamo jo na predele bolečih sklepov in mišic. Učinkuje hitro – olajšanje čutimo že v pol ure.

Priporočamo vam tudi redno gibanje, ki bo okrepilo vezi prizadetih sklepov, pospešilo cirkulacijo krvi in s tem se bo povečala prehranjenost in hidriranost sklepov. Tako boste upočasnili njihovo staranje.

Naj bo poletje razgibano brez bolečin!

Povezani produkti

  • Krema Liberin

    Za nego v predelu mišic in sklepov