Svetovni dan srca 2015 »Za zdravo srce vseh in povsod!«

Svetovni dan srca je največja svetovna kampanja za osveščanje o boleznih srca in ožilja ter možganski kapi, saj se s različnimi prireditvami in medijsko izpostavljenostjo približa več kot dvema milijardama ljudi v 120 državah po svetu.

Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok smrti na svetu. Zaradi njih po svetu vsako leto prezgodaj umre 17,3 milijona ljudi, do leta 2030 pa naj bi se število povečalo že na 23 milijonov. Tudi podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da so vzroki za prezgodnjo smrt v Sloveniji, bolezni srca in ožilja. Zavedati se moramo dejstva, da lahko preprečimo vsaj 80 % prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in ožilja, če bomo pozorni na svoje srce in se osredotočili na zgodnje odkrivanje ter se izognili glavnim dejavnikom tveganja, ki vodijo v razvoj bolezni.

Dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja so: visok krvni tlak, previsoka vsebnost holesterola in trigliceridov v krvi, kajenje, pomanjkanje telesne dejavnosti, nezdrava prehrana, stres.

V kolikor ste v skupini ljudi, ki vam omenjeni dejavniki tveganja že ogrožajo vaše zdravje, se priporoča da sprememba načina življenja in sicer: opustitev kajenja, zmanjšanje telesne teže, zmanjšanj vnos alkohola, omejitev uživanja soli, zdrava prehrana, redna 3-4 krat tedenska telesna dejavnost. To je največ kar lahko naredite za svoje srce - ohranjate zdrav življenjski slog oziroma da ga izboljšate.

Primarij Mitja Cevc, dr. med. je ob letošnjem svetovnem dnevu srca zapisal: »Morda je prav letošnji 29. september čas za premislek in spremembe v našem načinu življenja. Če se že nočete ali ne morete odločiti, da boste prenehali kaditi, se več gibali, jedli zdravo hrano, poskrbite, da slabih navad ne boste učili vsaj vaših otrok in drugih mladih.«

Društvo za srce in ožilje organizira številne aktivnosti ob tem svetovnem dnevu, zato vas pozivamo, da izkoristite jesenski konec tedna in preverite vrednosti vašega krvnega tlaka ter holesterola v krvi.

Pri povišanem krvnem tlaki, si polega zdravega življenjskega sloga, lahko pomagate s prehranskim dopolnilom Hypecor –K (MegaNatural –BP & kalij).

https://vimeo.com/113680762

Povezani produkti