Za manj bolečin v sklepih potrebni 4 koraki

Milijoni ljudi po vsem svetu se srečujejo s kroničnimi vnetnimi boleznimi. Če govorimo o konkretnih številkah, potem so vnetje in bolečina, okorelost in otrdelost sklepov vsakdanjik 46 milijonom Američanom, 3 milijonom Evropejcem in več kot 16 tisoč Slovencem. 

 

Kronične vnetne bolezni z različnimi simptomi

Ena izmed najbolj razširjenih vnetnih bolezni je artritis, ki najbolj prizadene prav ženske. Artritis (art pomeni sklep in itis vnetje) spremljata dva temeljna simptoma: bolečina, ki se tekom let stopnjuje in omejena gibljivost (najbolj izražena je zjutraj) zaradi oteklin v sklepih. Obstaja več različnih oblik artritisa, najbolj razširjena pa sta osteoartritis in revmatoidni artritis:

  1. Osteoartritis se praviloma pojavi po 40. letu, spremljajo pa ga bolečine v sklepih in okorelost, ki se stopnjuje. Strokovnjaki in zdravniki so dokazali, da se ta oblika artritisa začne že zelo zgodaj (med 20. in 30. letom), vendar pa simptome zaznamo še le, ko vstopimo v štirideseta. Sklepi začnejo zatekati, izgubijo pa tudi na gibljivosti. V tem procesu začne “odnašati“ tudi hrustanec, ki tako ne more več ščititi kosti pred medsebojnim drgnjenjem.
  2. Revmatoidni artritis (RA) spremljajo bolečine v sklepih in okorelost, ki je zelo opazna predvsem zjutraj. Prav tako kot pri osteoartritisu začnejo sklepi otekati. Bistvena razlika pa je, da se revmatoidni artritis lahko pojavi nenadno in kadarkoli (lahko tudi že zelo zgodaj npr. v otroštvu). RA poznamo tudi zaradi pridružene utrujenosti in občasne vročine, slabokrvnosti in nočnega znojenja. Ko so sklepi otekli, so lahko rdeče oziroma vijoličasto obarvani. Ko bolezen napreduje, sklepi (prsti na nogah in rokah) postanejo iznakaženi. RA vedno “napade“ simetrično, tako da prizadene obe zapestji, koleni ali oba gležnja.

Ne glede na različne oblike kroničnih vnetnih bolezni, je najbolj moteča bolečina, ki močno prizadene vsakodnevno življenje. Vsi bolniki zaradi tega iščejo različne načine, kako bi lahko zmanjšali bolečino. Za zdrave in neboleče sklepe lahko poskrbimo povsem sami. Na enostaven način s 4 koraki.

Prvi korak: hrana lahko spodbuja ali zavira bolečino in vnetje

Hrana, ki jo uživamo, lahko spodbuja ali zavira bolečino in vnetje. Hrana, ki vsebuje arahidonsko kislino (kot npr. jajca, govedina in mlečni izdelki) spodbuja vnetni proces. Ko naše telo to hrano presnavlja, arahidonska kislina razpade v številne vnetne zmesi. Zaradi tega se sproži vnetje. Kot rezultat tega pa je bolečina. Dva tedna se izogibajte tej hrani, po dveh tednih pa jo ponovno vključite v svoj jedilnik. Opazujte, če se bolečina in vnetje ponovno pojavita. Če se, potem se tudi v prihodnosti izogibajte tej hrani.

Zelenjava vsebuje veliko protivnetnih hranil, zato je to najboljša izbira za zmanjševanje vnetja. V svoj jedilnik vključite perutnino in ribe ter uporabljajte olivno olje.

Drugi korak: vsak dodatni kilogram poveča možnost za bolečino in vnetje

Primerna telesna teža zagotavlja, da so naši sklepi manj obremenjeni. Tudi zdravniki opozarjajo, da dodatnih 9 kilogramov pospeši vnetne procese in negativno vpliva na imunski sistem. Maščobne celice delujejo kot prenašalci bolečine (tj. več maščobnih celic imamo, večja je možnost vnetja). Dodatnih 5 kilogramov, sklepom predstavlja dodaten pritisk 15 kilogramov.

Tretji korak: nespečnost povzroči vnetje

Ko spimo, naše telo obnavlja zaloge energije. Prav tako se v času spanja umirijo tudi vnetni procesi. Če ne spimo, se vnetni procesi še pospešijo. To zelo dobro vedo bolniki z RA, saj zaradi nespečnosti njihova bolezen še hitreje napreduje, bolečine pa so vedno hujše.

Četrti korak: maščobne kisline zavirajo vnetje 

Naravna podpora je vedno varna in velikokrat tudi učinkovita. Protibolečinska zdravila imajo velikokrat neželene učinke na želodec in prebavila. 

Nova znanstvena dognanja so potrdila, da je pri bolečih sklepih pomembno predvsem to, da upočasnimo napredovanje vnetnih procesov. Številne študije potrjujejo, da maščobne kisline blagodejno vplivajo na  vnetne bolezenske procese. Tako se poveča tudi gibljivost sklepov.  

Krema Liberin - Za masažo v predelu mišic in sklepov

Povezani produkti

  • Krema Liberin

    Za nego v predelu mišic in sklepov