Želim si postati mama in roditi zdravega otroka

Prizadevanje za spočetje otroka je eno najbolj vznemirljivih obdobij tvojega življenja. Seveda si želiš čim hitrejšega uspeha, toda tudi če traja dlje, kot si načrtovala, je pomembno ostati miren, uživati in se prepričati, da ti telo ničesar ne prekriva. Tvoja in partnerjeva plodnost je na tej točki življenja postala ključnega pomena. Če želiš zanositi, vama z nasveti lahko pomagamo.

 

Kako se pripraviti na zanositev?

Ženske se danes čedalje kasneje odločamo za prvega otroka. Ko napoči ta trenutek pa si želimo, da bi vse potekalo popolno. Seveda bo vse potekalo drugače, kot smo si predstavljale, vendar se lahko na čim lepšo nosečnost pripravimo že nekaj mesecev prej.

Vsaj tri mesece pred nosečnostjo, še bolje pa, ko prekinemo s kontracepcijo, je priporočljivo vsak dan zaužiti vsaj 400 mikrogramov folne kisline. Če kadite, ali imate kakšne druge nezdrave razvade, se priporoča, da jih opustite. Poskrbite za dovolj gibanja, da boste v dobri fizični kondiciji, preden zanosite. To je pomembno za čim lažje končno dejanje - porod. Omejite stres, ali se naučite upravljati z njim. Telesu moramo zagotoviti tudi ustrezne zaloge železa, vitamina B12 ter ostalih vitaminov in mineralov, za katerimi naraste povpraševanje v času nosečnosti

Pri tem vam lahko pomaga skrbno izbrana prehrana in Femibion® za nosečnice 1, ki je zasnovan posebej za prehranske potrebe žensk, ki se pripravljajo na nosečnost. Če si že zanosila in ti nosečnost več ni tuja, ti priporočamo, da si prebereš več o Femibionu® za nosečnice 2 . Femibion®2 z Metafolin®-om in DHA se priporoča nosečnicam od 4. meseca nosečnosti dalje in za doječe matere. Zagotavlja optimalno preskrbo s folati, esencialnimi omega-3 maščobnimi kislinami (DHA) in vitamini, ki so potrebni za ugoden potek nosečnosti ter pravilno delovanje organizma.

Zdrav dojenček, zadovoljna starša

Kdo bi si mislil, da so za zdrav razvoj otročka odločilnega pomena že prvi tedni v maternici.
Folna kislina je magičen vitamin, ki ga pozna skoraj vsaka ženska, ki želi zanositi ali je noseča.

Kaj je folna kislina?

Folna kislina je sintezna oblika folata. Folat je naravni vitamin B9, ki je nujno potreben vitamin za številne procese v telesu in je pomemben pri preprečevanju številnih zapletov v nosečnosti: Downov sindrom, spontani splav,neplodnost, avtizem, spina bifida, okvara nevralne cevi, preeklampsija, hipotiroidizem.
Če nosečnica ne zaužije dovolj folata dnevno, ima večje tveganje, da bo otrok imel okvaro nevralne cevi. Najbolj pogoste okvare nevralne cevi so: spina bifida (nepopolno zaprtje hrbteničnega kanala), anencefalija (nerazvitost možgan), encefalokela (odprtina v lobanji). Vse te okvare nastanejo v prvih 28 dneh nosečnosti – po navadi, še preden ženska sploh ve, da je noseča.

Ste vi ena izmed dveh žensk, ki folne kisline ne presnavlja?

Folat in folna kislina sta s kemičnega stališča dve različni spojini. Folat je oksidiran z glutamatom, ki se med absorpcijo odstrani. Nato je prost, da se lahko veže z drugimi molekulami, kar ga naredi biološko aktivnega oz. biološko uporabnega.  Folna kislina je sintezna oblika vitamina B9. Le 49-56% populacije zaradi svojih genetskih predispozicij, lahko dovolj učinkovito predela folno kislino v obliko 5-metil tetrahidrofolata (5-MTHF), ki jo telo lahko uporabi. Rezultati študij kažejo, da lahko dodatki folne kisline obvarujejo dojenčke pred okvarami nevralne cevi v 50%. Velik delež nosečnic (50%) in njihovih dojenčkov je nezmožnih, da bi »uporabili« sintezno obliko folata in tako nosijo tveganja za okvare.

EDINSTVENA FORMULA FEMIBIONA
Veliko žensk pozna učinke folne kisline, ki je vir folatov. Toda le peščica teh ve, da ima vsaka druga ženska probleme z izrabo folne kisline.

Femibion, kot prvi in edini izdelek na slovenskem trgu, vsebuje Metafolin® – aktivni folat, ki je v obliki 5-metil tetrahidrofolata (5-MTHF). Le Femibion® zagotovi takojšnjo razpoložljivost folatov pri 100% žensk.

POMANJKANJE FOLATOV
Če jemljete zdravila, ta se ta lahko vpletajo v absorpcijo in metabolizem folata. Lahko vam zmanjšajo zaloge vitamina B9, posledično bo tako potreben vnos dodatnega folata. Tipična zdravila, ki vplivajo na folat, so: zdravila za rakave bolnike, holesterol, diabetes, epilepsijo, kontracepcija, diuretiki in antibiotiki. Morda je zdaj bolj jasno, zakaj imamo probleme s pomanjkanjem folatov, saj so to zdravila, ki jih jemlje širok krog ljudi.