Nasveti strokovnjakov

Noseča sem tri mesece. Ali lahko uživam Algeo?

Seveda, Algeo lahko uživate tudi v času nosečnosti in dojenja. Celo dobrodošla je – zlasti, kot vir železa, ki ga v nosečnosti pogosto primanjkuje. Poveča se namreč obseg krvnega obtoka, zato mora nastati več rdečih krvnih celic. Za njihov nastanek pa je pomembno, da nosečnica s hrano ali dodatki vnaša dovolj železa in vitaminov (B12, C).

Več si o tem, kako z Algeo poskrbite za lastno zdravje in zdravje svojega otroka, preberite v priljubljeni knjižici Mami in jaz veva, kaj jeva, ki je sedaj na voljo tudi v elektronski obliki.

Želimo vam lepo nosečnost in zdravega dojenčka!

 

V čem je razlika med Algeo in Algeo Fit?

Na kratko povedano: Algea je namenjena v podporo zdravju in dobremu počutju  vseh in vedno, Algea Fit pa tistim, ki občutijo pomanjkanje kroma v prehrani, kar se kaže kot napadi volčje lakote, potreba po sladkorju in škrobnih živilih.

Algea vsebuje zeleno algo vrste Chlorella pyrenoidosa, Algea Fit pa Spirulino platensis (ki spada med modrozelene alge). Obe algi sta si po sestavi precej podobni: chlorella vsebuje nekoliko več klorofila, spirulina pa več beljakovin.

Obe Algei bi lahko bili zamenljivi, če ne bi bila Algea Fit spirulina, ki zaradi načina gojenja vsebuje visoke koncentracije kroma in je zato uporaba Algee Fit omejena na 1-2 tableti na dan (500 – 1000 mg). Z večjim doziranjem bi presegli priporočeni dnevni odmerek kroma. Ob tej količini alge pa organizem ne dobi dovolj ostalih hranil, saj je priporočeni dnevni odmerek alg na dan vsaj 2000 – 3000 mg.

V Algei je 270 250 mg tablet, kar je količina za mesec dni uporabe (priporočen dnevni odmerek ja najmanj 9 tablet na dan).

V Algei Fit je 45 tablet, po 500 mg, kar je tudi količina za mesec dni uporabe ob priporočenem odmerku 1-2 tableti na dan.

Algeo Fit lahko za vzdrževanje normalnega nivoja glukoze v krvi jemljete samo, lahko pa jo tudi kombinirate z Algeo. Ob sočasni uporabi Algee in Algee Fit lahko priporočeni dnevni odmerek Algee zmanjšate za dve do štiri tablete. Če pa se odločite in jemljete obe Algei v priporočenih odmerkih, bo vaš organizem dobil še več koristnih sestavin iz obeh nadzorovano gojenih alg.

 

Sem diabetik. Ali lahko z Algeo Fit uravnavam nivo glukoze v krvi?

Priporočeni dnevni vnos kroma ne zadostuje za uravnavanje sladkorja v krvi pri diabetikih, ki se zdravijo s peroralnimi antidiabetiki ali z inzulinom. Potekajo sicer različne raziskave, s katerimi preizkušajo krom za zdravljenje diabetesa tipa 2, vendar so količine, ki bi lahko imele terapevtski učinek, občutno višje, kot so priporočeni dnevni vnosi kroma s prehranskimi dopolnili. Tablete Algea Fit lahko torej brez skrbi uživate, vendar se morate istočasno držati s strani vašega diabetologa predpisane terapije.

 

Ali je Dominor primeren za nosečnice in doječe matere?

Dominor je popolnoma naraven in ne vsebuje nobene sestavine, ki bi po do sedaj znanih podatkih lahko škodovala plodu ali majhnim otrokom. Vendar iz etičnih razlogov raziskave na nosečnicah in dojenčkih niso izvajali, zato ga nosečnicam in doječim materam ne priporočamo.

 

Imam laktozno intoleranco. Ali bom imel kake težave ob jemanju Dominorja?

Dominor sicer vsebuje nekaj laktoze, vendar je le-ta v tako minimalnih količinah, da niti osebam z laktozno intoleranco ne more povzročati kakršnihkoli prebavnih težav.

 

Ali Menofemina gel vsebuje hormone?

Menofemina gel ne vsebuje hormonov. Zaradi suhe nožnice uporabnice pogosto posegajo po izdelkih z estogenom za lokalno uporabo, vendar pa hormonska terapija ni vedno zaželena, ker se lahko pojavijo tudi neželeni učinki.

 

Ali lahko Sikapur med gel proti herpesu uporabljajo tudi nosečnice in otroci?

Sikapur med gel proti herpesu je primeren tudi za nosečnice, kot tudi za otroke vseh starosti.

 

Zakaj pitje vode, ko smo dehidrirani, ni dovolj?

V primerih, kot so dolgotrajna izpostavljenost močnemu soncu, fizični napor... običajno pride do čezmernega izgubljanja tekočin in istočasno mineralov iz telesa. S pitjem navadne vode sicer nadomestimo izgubljeno tekočino, ne pa tudi mineralov, kot so kalij, klor in natrij. Ti minerali so ključni za hidracijo organizma. Posebno pomemben je natrij, saj pripomore k zadrževanju vode v telesu ter tako k boljši in učinkovitejši hidraciji. V primerih pomanjkanja npr. natrija, zaužita voda v nas ne ostane dovolj dolgo, da bi jo lahko telo uporabilo na mestih, kjer jo najbolj potrebuje. Z vnosom navadne vode tako povečamo volumen krvne plazme, toda s tem zmanjšamo koncentracijo natrija v krvi. To privede do povečanega nastajanja urina, pogostejšega uriniranja in s tem še dodatnega izsuševanja telesa.

Zanimivost: pitje izključno demineralizirane vode (vode, ki so ji odstranili vse minerale – kalcij, kalij, natrij...), lahko teoretično celo povzroči dehidracijo organizma. V resničnem življenju se to sicer ne zgodi, ker minerale vnašamo v telo s hrano; je pa opozorilo, kako pomembni so minerali za hidracijo organizma.

O.R.S. peroralna rehidracijska raztopina nadomesti vodo in minerale v telesu in tako pomaga ohranjati ustrezno ravnovesje tekočin. Njena sestava je v skladu s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije, zato je njena uporaba varna tako za otroke, odrasle in tudi dojenčke.