Monthly Archives: Avgust 2020

 1. Kolike – posledica alergije ali laktozne intolerance

  Kolike – posledica alergije ali laktozne intolerance
  Kolike so težava, s katero se srečuje skoraj tretjina dojenčkov v prvih mesecih življenja. Čeprav so kolike posledica resnejše bolezni v manj kot 5 % pa lahko tudi več mesecev korenito vplivajo na kakovost življenja celotne družine ter povzročijo veliko skrbi.
  Preberi več »
 2. Kolike - ali je morda krivo mleko?

  Kolike - ali je morda krivo mleko?
  Kolike so strah in trepet vsakega novopečenega starša. Pogled na štručko, ki več ur neutolažljivo joče in se zvija zaradi krčev v trebuščku je stresen, predvsem zato, ker mnogi vaši poizkusi pomoči velikokrat ne zaležejo.
  Preberi več »
 3. Kaj so kolike in kako jih prepoznati?

  Kaj so kolike in kako jih prepoznati?
  Kolike so ostre bolečine v predelu trebuha, ki prizadenejo 20-25% dojenčkov v prvih mesecih življenja. Pojavijo se lahko že pri dojenčkih starih 2 tedna, s 3 -4 meseci starosti pa počasi izzvenijo.Čeprav jih na splošno ne prištevamo med resna bolezenska stanja, zelo spremenijo vsakodnevno družinsko rutino in lahko pri starših povzročijo veliko skrbi in obup.
  Preberi več »
 4. Vloga kroma in sladkorna bolezen

  Vloga kroma in sladkorna bolezen
  Sladkorna bolezen je kronična presnovna bolezen, ki je vse večji problem razvitega sveta in je močno v porastu. V zadnjih 30 letih se je število sladkornih bolnikov na svetu podvojilo in nenehno narašča. V Sloveniji je prevalenca sladkorne bolezni 6,9%.
  Preberi več »