9 razlogov zakaj uživati krom

1. Upočasni staranje. Visok nivo inzulina in sladkorja v krvi pospešujeta staranje. Krom znižuje inzulin in sladkor v krvi in s tem vpliva na zamik procesov staranja. Pripomore tudi k povečanemu nastajanju hormona DHEA v telesu – ljudje z več DHEA pa živijo dlje in bolje.

2. Pomaga pri izgubi maščobe. Skupaj z inzulinom in glukoznim tolerančnim faktorjem pospeši prehod sladkorja v celice. Hrana se, namesto v maščobne blazinice, ki se nalagajo okoli trebuha in bokov, pretvori v energijo v celicah.

3. Pripomore k zmanjšanju apetita. Z energijo preskrbljene celice možganom sporočijo, da nismo več lačni. Prav za to nalogo je zadolžen tudi krom, ki ustavi »volčjo lakoto« in poskrbi, da med obroki ne posegamo po nezdravih sladkih prigrizkih.

4. Poveča mišično maso. Krom poveča reabsorpcijo aminokislin (povečuje mišično maso) in pospešuje sintezo proteinov. Športniki in zelo aktivni ljudje pospešeno izgubljajo krom z urinom in potenjem, zato je potreben dvakrat večji vnos.

5. Skrbi za trdne kosti. Preko zniževanja krvne koncentracije inzulina prispeva krom k ohranjanju zdravih kosti in je zato pomembno hranilo, ki zmanjšuje tveganje za nastanek osteoporoze. Tako pomaga preprečevati izgubo kostne mase pri ženskah med menopavzo.

6. Pomemben pri presnovi makrohranil. Ta esencialni mikroelement predstavlja pomemben člen pri presnovi makrohranil – ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob – ki se v celici pretvorijo v energijo, ki jo potrebujemo za opravljanje vsakodnevnih nalog.

7. Oskrbuje telo z energijo. Krom, tesni sodelavec inzulina, pomaga sladkorju v krvi (glukozi), da vstopi v celice. Ker preprečuje nihanje inzulina in glukoze, skrbi, da imamo ves čas dovolj energije in moči za vsakodnevne napore.

8. Pomaga pri kontroli sladkorne bolezni . Krom je esencialno mikrohranilo, ki je potrebno za normalno delovanje inzulina, ki prispeva k uravnavanju normalne vrednosti krvnega sladkorja. Tako vnos optimalne količine kroma sodeluje pri preprečevanju nastanka ali napredovanju že prisotne sladkorne bolezni (tudi v nosečnosti).

9. Preprečuje razvoj metabolnega sindroma. Krom tudi pripomore k zmanjšanju vrednosti trigliceridov in slabega holesterola (LDL) v krvi, obenem pa zviša vrednosti dobrega (HDL). S tem se tudi zmanjša možnost za nastanek srčno-žilnih zapletov in povišanega krvnega tlak.

V vsakodnevnem hitrem tempu nam prevečkrat zmanjkuje časa za pripravo kakovostnega in zdravega obroka, predelana in enolična prehrana pa ne zagotavlja zadostnih količin kroma, ki ga naše telo nujno potrebuje. Ne pozabite torej na mikroelement krom! Za zadostno oskrbo telesa s kromom lahko poskrbite z Algeo Fit, mikroalgo spirulino, ki je naravno bogata s kromom.