Ali veste, da obseg pasu vpliva na vaše zdravje?

Posebno past predstavlja počasno, vendar vztrajno večanje obsega pasu! Če morate vsakih nekaj let zamenjati garderobo, ker ste pridobili nekaj centimetrov, morate ukrepati takoj danes!

 

Prisegate na elastiko ali gumbe?

Glede na uradne podatke, ki jih objavlja CINDI in po katerih je več kot polovica Slovencev prekomerno prehranjenih, 15% pa debelih, zmaga elastika.

Zakaj so gumbi boljši?

Morda se vam dogaja, da se vsako sezono težje stlačite v rigidno zimsko garderobo, ker skoraj neopazno pridobivate v pasu – centimeter za centimetrom, leto za letom. Ko gumb na hlačah z obsegom pasu 80 cm (ženske) ali 94 cm (moški) popusti, je čas za alarm!

To je namreč še obvladljiva meja, ko še ni tako zelo težko izgubiti nekaj maščobe v pasu. Ta maščoba je namreč najbolj nevarna: nalaga se okoli notranjih organov v trebušni votlini, pritiska nanje, moti njihovo prekrvavitev in splošno delovanje, hkrati pa je maščoba veliko več kot samo skladišče odvečne energije. Maščobno tkivo je največji endokrini organ v telesu, saj adipociti (maščobne celice) izločajo hormonom podobne snovi (adipocitokine), ki se vpletajo v delovanje presnove, imunskega sistema, spolnih organov, uravnavajo občutek lakote…

Postopno stopnjevanje obremenjenosti telesa se začne kazati zelo po tiho: povišajo se vrednosti krvnega sladkorja in holesterola, lahko tudi krvnega tlaka. Če se povečanemu obsegu pasu pridružita še dva prej omenjena kriterija, vam v kartoteko zabeležijo, da imate metabolni sindrom.

Kaj morate vedeti o metabolnem sindromu?

Le to, da vodi k diabetesu tipa II, srčno-žilnim obolenjem, doživljenjskemu jemanju zdravil in slabši kakovosti življenja »na stara leta«, ta pa se pojavijo prej kot pri zdravih vrstnikih.

Primeri zatiskanja oči:
  • Raje imamo hlače/krilo na elastiko.
  • Kupimo si ohlapno majčko, ki prikrije trebušček.
  • Čedalje bolje se počutimo v nosečniških oblačilih (čeprav nismo noseče).
  • Strinjamo se, da je »pivski trebušček« simbol pravega moškega.
  • Ne moremo telovaditi, ker imamo pred tem xn pomembnejših opravil.
  • Jem, ker sem lačen/a. Telo že ve, kaj potrebujem.
Odprite oči in si pomagajte

Če želite doseči lepo starost in če želite še uživati v njej, morate najprej spremeniti življenjski slog, ki vas je pripeljal do težav.

Prehrana: pozabite na belo moko, beli riž, sladkor v vseh oblikah, sol, prehranske aditive (arome, barvila, sladila, konzervanse). Namesto te hrane jejte polnozrnata živila, polnozrnato pšenično moko, spoznajte polento, ajdove žgance in proseno kašo, dodajte kislo repo in zelje, ostalo zelenjavo  ter košček mesa.

Odžejajte se z vodo.

Gibanje: Pomislite na rekreacijo, v kateri najbolj uživate. In se je lotite 2-3x na teden. Če potrebujete motivacijo, si kupite rolerje ali psa (ne oboje hkrati).

Stres: Kvalitetnejša prehrana in redno gibanje bo dobro delo še tako pretresenemu posamezniku.

Dodatna pomoč?

Dodatna pomoč je Algea Fit: mikroalga spirulina obogatena s kromom. Krom ima vlogo pri uravnavanju glukoze v krvi in sodeluje pri presnovi makrohranil.

Krom se skupaj z inzulinom veže na celične receptorje, poveča prehajanje glukoze iz krvi v celice ter jih tako oskrbi z energijo. Celice pošljejo možganom signal, da so site, zato tudi mi nimamo potrebe, da bi posegali po vmesnih (prepovedanih) obrokih in sladkarijah.

Drugi »dober stranski učinek« tovrstnega delovanja pa je ta, da nam tehnica lahko pokaže kak kilogram manj. Jetra so manj obremenjena s predelovanjem glukoze v glikogen (začasno skladišče energije) in v trigliceride (maščobe), ki se odlagajo v maščobnih oblogah (torej na vašem pasu!).

Pa dobro Fit-kajte!