Dehidracija – kako jo preprečiti?

Poletje je čas, ko temperature naraščajo, zato več časa preživimo na prostem in se predajamo sončnim žarkom. Posledično se poveča količina izhlapevanja vode skozi kožo, zmanjša pa se njeno izločanje s sečem, kar vodi v dehidracijo, ki v največjem številu prizadene starejše in otroke. Kaj torej storiti, da se ji izognete?  

1.       Uživajte veliko zelenjave; še posebno kumaric, solate in bučk, saj vsebujejo največ odstotkov vode. Lahko si pripravite tudi zelenjavne juhe, ki so odlična izbira za rehidracijo. Pazite le, da ne uporabljate preveč nasičenih maščob in soli.

2.       Izogibajte se pitju pravih čajev, kave in alkohola, saj spodbujajo izgubljanje tekočin.

3.       Imejte vedno s seboj vodo. Pijte jo po požirkih, še preden postanete žejni. Ne pozabite, da suha usta in občutek žeje niso znak žeje, temveč posledica dehidracije.

4.       V vročih poletnih dneh je potrebno nadomeščanje soli. Izgubljeno tekočino, glukozo in elektrolite (soli) lahko nadomestite z mešanico soli in glukoze za rehidracijo. Zato imejte poleg vode vedno s seboj tudi O.R.S šumeče tablete z okusom limone z glukozo in uravnoteženo koncentracijo elektrolitov, ki jih lahko uživajo tako dojenčki, otroci in odrasli kot tudi rekreativni športniki.

5.       Rehidracijsko raztopino pa si lahko pripravite tudi sami: v 1 liter vode dodajte 8 čajnih žličk sladkorja,1 čajno žličko kuhinjske soli in sok dveh pomaranč ali grenivk.

6.       Zanimivost: sok nezrelih mladih kokosov ali kokosova voda ima enako elektrolitsko ravnovesje kot naša kri, zato jo nekateri imenujejo »infuzija iz narave«. Seveda imajo to lastnost le ekološko pridelani zeleni kokosi, ki jih poberejo v zgodnji fazi. Takšna kokosova voda je bistra in po okusu ne sladka ne slana. Ker smo danes navajeni sladkih okusov, je trg preplavljen s tako imenovanimi kokosovimi vodami, ki pa teh lastnosti na žalost nimajo.