Kako pa kaj vaš krvni sladkor?

Po opredelitvi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je sladkorna bolezen motnja v presnovi, ki jo določa kronična hiperglikemija oziroma stanje zvišanega nivoja sladkorja v krvi. Kaže se kot motnja v presnovi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, posledici nepravilnosti v izločanju ali delovanju inzulina. 

Povišan krvni sladkor ne prehaja v celice, ampak se zadržuje v žilah, kjer skupaj s krvnimi maščobami okvarja stene žil kar vodi v zmanjšanje krvnega pretoka, povišanje krvnega pritiska ter ostalih zapletov na ravni manjših in kasneje večjih žil. Povišan holesterol, povišan krvni sladkor in krvni tlak tvorijo ubijalsko trojko za bolnika. Končni učinki bolezni so lahko trajne okvare, nepravilnosti v delovanju ali pa celo odpoved številnih telesnih organov.

Glavni dejavniki tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 so:  povišan krvni tlak, povišan holesterol, trebušna debelost, telesna neaktivnost, starost nad 45. let ter ožji sorodnik s sladkorno boleznijo. Na določene dejavnike sami ne moremo vplivati, vsekakor pa bomo zase največ storili, če bomo skrbeli za uravnoteženo in raznovrstno prehrano z manjšo vsebnostjo maščob in sladkorja, si redno merili vrednosti krvnega sladkorja in krvnega tlaka ter skrbeli za redno telesno aktivnost. Pri uravnavanju krvnega sladkorja igra ključno vlogo krom, ki preko glukoznega tolerančnega faktorja z roko v roki sodeluje z inzulinom pri vzdrževanju normalne ravni sladkorja (glukoze) v krvi.  Algea Fit je naravna pomoč pri vzdrževanju normalne ravni sladkorja v krvi, saj vsebuje visoko vsebnost naravnega kroma (Cr3+).

SPLOŠNA PREHRAMBENA PRIPOROČILA:

  • uporaba manjših količin maščob, ki naj bodo kakovostne
  • izogibanje visoko glikemični beli moki, ki jo pri kruhu, testeninah in pecivih nadomeščamo s polnovredno
  • previdno pri uporabi soli
  • čez dan zaužijemo najmanj pol kilograma zelenjave in sadja
  • konstanten vnos vlaknin, saj te preprečujejo nenaden dvig krvnega sladkorja

 

O sladkorni bolezni govorimo takrat, ko je vrednost našega krvnega sladkorja:

  • 11mmol/l ali več kadarkoli čez dan
  • 7mmol/l ali več na tešče