Kolike - ali je morda krivo mleko?

Kolike so strah in trepet vsakega novopečenega starša. Pogled na štručko, ki več ur neutolažljivo joče in se zvija zaradi krčev v trebuščku je stresen, predvsem zato, ker mnogi vaši poizkusi pomoči velikokrat ne zaležejo.

 

Majhna tolažba za starše je zavedanje, da se s kolikami pri svojem otroku srečuje kar četrtina staršev. Te se navadno začno pri dojenčkih starih dva do tri tedne, vrhunec dosežejo pri dveh mesecih, postopno pojenjajo pri treh, povsem izginejo pa lahko šele pri treh in pol oziroma štirih mesecih. Pomembno je poudariti, da kolike največkrat prizadenejo sicer zdrave in predvsem dobro hranjene dojenčke ter le redko predstavljajo znak resnejše bolezni. Za voljo mirnejšega spanca pa je priporočljivo, da dojenčka s kolikami vselej pregleda tudi pediater.

Kolike se navadno ravnajo po pravilu treh, in sicer: neprekinjeno trajajo vsaj tri ure dnevno, se ponavljajo vsaj trikrat tedensko in vztrajajo najmanj tri tedne skupaj. Jok se največkrat pojavi nenadoma, navadno po hranjenju in čeprav lahko izbruhne kadarkoli, je najpogostejši pozno popoldne ali zgodaj zvečer. Jok ob kolikah se razlikuje od siceršnjega joka otroka. Navadno je višji po intonaciji, glasnejši, zveni razglašeno in je neutolažljiv. Dojenčkov obraz je zaripel, rdeč, okrog ust pa je prisotna bledica. Otrokov trebuh je napet, izbočen, pogosti so vetrovi, ki le začasno omilijo stanje. Značilno je izmenjavanje položaja dojenčkovih nog med popolnoma iztegnjenimi v enem trenutku ter pokrčenimi v naslednjem. Otrokove nogice so navadno hladne, pesti so stisnjene. Med jokom dojenček pogosto hlastno išče bradavico ali dudo, ki jo v naslednjem trenutku zavrne.

Čezmerno hranjenje ali lakota otroka, zaužitje večjih količin zraka med hranjenjem, slaba tehnika hranjenja ali neugodje ter stres med hranjenjem so le nekateri izmed pogosto naštetih razlogov kolik. Novejše raziskave pa vse glasneje poudarjajo, da naj bi bila za polovico vseh kolik pri dojenčkih odgovorna laktozna intoleranca, ki je posledica še nezadostno razvitega otrokovega črevesja. Povedano enostavneje, dojenčkovo črevesje v prvih mesecih življenja ne zmore tvoriti dovolj encima laktaze, da bi presnovilo vso laktozo, ki jo zaužito mleko vsebuje. Laktoza je mlečni sladkor in tako sestavni del vseh vrst mleka, tudi materinega. Če se ta v celoti ne prebavi, povzroča težave v dojenčkovem črevesju, kot so napihnjenost, ostra bolečina, krči in zvoki v trebuščku ter drisko.V teh primerih uporaba pripravkov, kot so kapljice ColiPrev, ki vsebujejo encim laktazo, občutno omilijo simptome in zmanjšajo pogostost kolik. Otroku namreč pomagajo prebaviti mleko in tako odpravljajo sam vzrok otroških kolik. Z laktozno intoleranco pogojene kolike so zlasti pogoste pri prezgodaj rojenih otrocih in otrocih z nizko porodno težo. Ti navadno potrebujejo dlje časa, da začnejo prenašati laktozo.

Razveseljiva novica je, da je tovrstna intoleranca zgolj prehodnega značaja in navadno traja le krajše obdobje. Z odraščanjem otrokovo črevesje postopno prične tvoriti zadostne količine encima laktaza, tako da sčasoma postane zmožno brez težav presnoviti zaužito mleko in mlečne izdelke.