Krom: Mikorelement za športnikove makro potrebe

Športnik in njegov metabolizem

V času intenzivne vadbe je hitrost presnove športnika močno povečana: poveča se poraba hranil ter njihovo izločanje. Glavni vir energije med intenzivno vadbo so ogljikovi hidrati, saj se najhitreje razgradijo v osnovne gradnike- molekule glukoze, ki nato preko posebnih mehanizmov prehajajo v celice kot osnovna oblika hrane. S pomočjo različnih encimov se pretvorijo v ATP: celično energijo. V teh procesih nastanejo odpadne snovi, ki jih telo ne potrebuje ali so zanj celo škodljive, zato jih pospešeno izloča preko znoja, urina in s pomočjo dihanja. Te snovi telo pogosto zapuščajo kemijsko vezane v druge spojine, za kar se porabljajo tako makro- kot mikro- elementi.

Pomen mikrohranil

V šoli so nas pri kemiji učili, da moramo vselej paziti, da sta obe strani kemijske enačbe uravnoteženi – torej da v enačbo vstopa toliko atomov, kot jih lahko preštejemo na koncu. Podobno se dogaja v naših telesih. Vse presnovne procese bi lahko zapisali kot kup zapletenih kemijskih enačb. Da lahko potekajo, morajo biti uravnotežene. Da so uravnotežene, moramo poskrbeti sami tako, da pojemo dovolj kvalitetne raznovrstne hrane in da po potrebi esencialne snovi tudi dodajamo.

Posebno pomembna so mikrohranila, saj jih s hrano dobimo precej malo. Biti moramo zelo pazljivi, da kot športniki zadovoljimo povečane potrebe po njih.

Krom

Predstavljajte si samo, kaj bi se zgodilo, če bi v telo prenehali vnašati krom: prenehal bi delovati natančno izpopolnjen sistem, ki skrbi za prenos glukoze iz krvi v celico. Krom je namreč nepogrešljiv sestavni del glukoznega tolerančnega faktorja (GTF), v katerega se veže tudi inzulin. Kadar manjka bodisi kroma bodisi inzulina, proces ne deluje popolno in celice niso dovolj nahranjene, zmanjšana je odzivnost tkiv na inzulin. Namesto, da bi se glukoza povpraševanju primerno intenzivneje porabljala, ostajajo celice lačne in telo celicam do energije pomaga preko rezervnih sistemov, ki pa so manj učinkoviti. 

Poleg tega je krom prisoten v različnih procesih kot koencim – del encima, ki omogoča njegovo delovanje – v presnovi ostalih makrohranil.

Prednosti naravnega kroma v Algei Fit

Seveda ni vseeno, kakšen krom uživate. Na slovenskem trgu je dostopen večinoma v obliki umetnega kromovega pikolinata, ki se je ob dolgotrajni uporabi izkazal za zdravju škodljivega. Vprašljiv je tudi izkoristek pikolinata, saj je splošno znano, da telo najlažje prepozna in uporablja snovi, ki so mu poznane – torej so pridobljene iz narave in nespremenjene.

Tak je tudi krom v Algei Fit: popolnoma naraven! Algi spirulini so v času rasti v gojišče dodali krom, ki ga je sama vsrkala in uskladiščila. Tako je postala njegov naravni vir tako kot kvas, kakav in žitarice, le da v precej večjih količinah. Z 1-2 tabletkama Algee Fit namreč zadostimo dnevnim potrebam telesa po kromu.

Namig: Krom se v telo resorbira in prenaša s pomočjo istih beljakovin kot železo. Da povečamo resorpcijo teh elementov, priporočamo sočasno uživanje naravnega vitamina C.

Ne pozabimo torej na mikroelement krom, ki prispeva k uravnavanju normalnih vrednosti krvnega sladkorja in posledično njegovega izkoristka v tkivih ter sodeluje pri presnovi makrohranil. Prava za vas in popolnoma naravna Algea Fit je njegov odličen vir. Najdete jo v vseh lekarnah ter bolje založenih specializiranih prodajalnah.

Želimo vam veliko športnih uspehov in užitkov na poti do njih.