Lena prebava, boleč trebušček in Algea

Je tudi vas že kdaj pošteno zaskrbelo, ker otrok dan ali dva ni »kakal«? Malo večji takrat tožijo nad bolečim trebuščkom, malo manjši pa so razdražljivi in jokavi.

K otrokovi prebavi in rednemu odvajanju blata zelo pomembno vpliva prehrana. Kljub temu, da živimo v izobilju in si lahko privoščimo skoraj vsako vrsto hrane, je pomembno, da pazimo na to, da otrok vsak dan zaužije tudi dovolj vlaknin.

Vlaknine so - enostavno povedano - neprebavljivi del  rastlinske celice. Spadajo v isto skupino hranil kot sladkor in škrob: med ogljikove hidrate. Ljudje nimamo encimov, ki bi npr. celulozo, ki je glaven vir vlaknin, razgradili v za naše telo uporabne sladkorje. Namesto tega, vlaknine vpijejo vodo ter tako povečajo volumen blata, hkrati pa pospešujejo premikanje črevesja- peristaltiko in njegove vsebine. Če jih ni dovolj, se peristaltika umiri, blato se ne izloča, pač pa anaerobno propada, kar povzroča napihovanje trebuščka, bolečine in slabo počutje.

Če ima otrok težave z odvajanjem blata poskrbite, da bo pojedel dovolj vlaknin. V prehrano uvedite dovolj neoluščenih žit, zelenjave in sadja. Vsak dan mu dodajte še nekaj tabletk Algee (glej razpredelnico glede na otrokovo težo), ki vsebuje 100% naravno algo Chlorello, ki je zelo priporočljiva hrana, tudi za majhne otroke. Velikokrat majhni otroci tablete kar zgrizejo kot bombončke, če jim okus ne odgovarja pa Algeo lahko zdrobite med dvema žličkama in jo pomešate v sok.