Obogatite svojo prehrano z najbolj zeleno rastlino na zemlji

Ste se že kdaj vprašali, kako se prehranjujemo in kakšno hrano uživamo? Večina nas to vprašanje hitro pomete pod preprogo. Zavedamo se, da se pripravi hrane ne posvečamo dovolj in da prepogosto posegamo po že pripravljeni ali obdelani. To je posledica hitrega življenjskega ritma, ki ga določajo natrpani urniki. Tako ne najdemo časa ne za pripravo zdravega obroka ne za to, da bi ga v miru pojedli.

Industrijsko pripravljena hrana vsebuje konzervanse, ojačevalce okusa, običajno je izjemno kalorična, bogata tudi s sladkorji, maščobami in solmi. Jamie Honohan, študentka nevroznanosti, je ugotovila, da nas zelo mastna ali sladka hrana zasvoji in je kot droga za možgane. To ni le težava posameznika, ampak celotne družbe zahodnega sveta. Posledice tovrstnega prehranjevanja so številne zdravstvene težave in debelost. Podatki kažejo, da se število čezmerno hranjenih in debelih povečuje pri vseh generacijah, pri otrocih in odraslih ter dosega razsežnost epidemije.

Kljub skrb vzbujajočim podatkom pa je spodbudno, da se jih čedalje več vrača k naravi. Zavedanje o kakovosti zdrave hrane je vsak dan večje. Razveseljivo je tudi, da se na jedilnikih vse pogosteje znajdejo zelenjava, sadje, razni smutiji in da imamo v Sloveniji celo zeleni ponedeljek.

Pomembno živilo, ki pripomore k obogatitvi jedilnika in poveča vnos hranil, so lahko tudi alge. Močna tradicija uporabe alg v prehrani se je z vzhoda razširila po vsem svetu. Toda v Evropi se svežih alg skoraj ne da dobiti. V bolje založenih trgovinah z zdravo prehrano ponujajo posušene ali v obliki prehranskih dopolnil, ki jih Evropejci uživamo najpogosteje. Obstaja več kot 70.000 vrst alg. Nekatere so izjemno hranljive, druge pa ekstremno toksične. Pri izbiri moramo imeti dovolj informacij, da izberemo in uživamo tiste, ki se odlikujejo po visoki kakovosti in vsebnosti hranil.

Alge razvrščamo glede na obliko, barvo, biokemično sestavo in življenjski prostor, v katerem rastejo. Glede na to za prehranske namene največ uporabljajo rdeče, rjave, zelene in modrozelene alge, ki so morske, sladkovodne, gojene ali divje rastoče.

Med najbolj proučevanimi je zelena alga klorela, ki jo je leta 1890 opisal nizozemski mikrobiolog M. W. Beijernick. Ime je dobila po izjemno veliki količini klorofila; sestavljeno pa je iz grške besede chloros, kar pomeni zelenkasto rumene barve, in latinske končnice -ella, ki pomeni majhen. Poleg klorofila vsebuje esencialne aminokisline, maščobe, vitamine, minerale, vlakna in nukleinske kisline. To je prva zelena rastlina na Zemlji, brez katere se druga živa bitja ne bi mogla razvijati.

Zaradi teh značilnosti je v poznih štiridesetih letih dvajsetega stoletja pritegnila veliko pozornosti strokovnjakov in znanstvenikov. O njeni uporabi v medicinske namene je bilo narejenih mnogo znanstvenih raziskav in dobila je status medicinske alge.

Vsebuje vse potrebne sestavine za življenje. Vitamini in mineralne snovi pripomorejo h krepitvi odpornosti in preprečujejo razvoj civilizacijskih bolezni, zlasti srca in ožilja. Med njimi so pomembni antioksidanti (vitamini A, betakaroten, vitamina E in C, cink, baker in drugi), ki prostim radikalom v organizmu preprečujejo, da bi poškodovali celice. Pomembno je predvsem njihovo sinergistično delovanje in dejstvo, da organizem iz alg črpa le tisto, kar potrebuje.

Klorela je izjemno bogata s klorofilom, vsebuje ga več kot katera koli druga rastlina. Klorofil je protoporfirin, ki je po sestavi podoben krvnemu pigmentu hemoglobinu, zato ga nekateri imenujejo zelena kri. V raziskavah, kjer so skupino poskusnih živali hranili z različnimi oblikami klorofila, so ugotovili, da se je hitrost obnavljanja hemoglobina povečala za več kot 50 odstotkov pri tistih, ki so dobivale klorofil iz svežih virov, ne pa tudi pri tistih, ki so zaužile sintetično obliko. Podobno raziskavo so naredili pri bolnikih z anemijo. Slabokrvnost so takrat že zdravili z dodajanjem železa, ko pa so mu dodali še klorofil, se je hemoglobin povišal hitreje kakor sicer.

Novejše raziskave kažejo, da prisotnost porfirinskih obročev, ki gradijo osnovo klorofila in hemoglobina, spodbuja tvorbo globinov, kamor spada tudi hemoglobin, s čimer je vsaj delno pojasnjen vpliv zelenja na odpravljanje slabokrvnosti. Klorofil pozitivno vpliva tudi na obnovo in rast tkiv, celjenje in obnovo sluznic, preprečevanje kroničnega zaprtja ter odpravljanje neprijetnega zadaha.

Zelo pomembna snov, ki jo najdemo samo v kloreli, je rastni faktor (CGF). Sestavljen je iz aminokislin, peptidov, beljakovin, vitaminov, sladkorjev in nukleinskih kislin. Deluje neposredno na celice v tkivih in spodbuja njihovo rast ter obnavljanje, nastajanje beljakovin, encimov in celične energije. Spodbuja pa tudi celice imunskega sistema, predvsem limfocite T, limfocite B in makrofage, ki organizem varujejo pred okužbami.

Klorela je obdana z neprebavljivo celično steno, ki ima pomembno vlogo pri razstrupljanju, saj vsebuje funkcionalne skupine, kompatibilne s funkcionalnimi skupinami toksinov, ki se ireverzibilno vežejo celično steno. Tako se iz organizma vežejo vse težke kovine, pesticidi in drugi strupi in se nato skupaj z blatom izločijo iz telesa. Vlaknine spodbudijo peristaltiko, redno izločanje blata pa prav tako pripomore k razstrupljanju in dobremu počutju.

Celična stena je neprebavljiva, zato jo je treba tehnološko obdelati. Poznamo različne patentirane postopke, med katerimi pretrgajo celične vezi, zaradi česar se poveča dostopnost hranilnih snovi. Najboljša metoda je nagla sprememba pritiska, s katero hranila ohranijo neoporečna. Približno 85 odstotkov alge tako postane prebavljivih, preostalih 15 pa nase veže strupe.

Pozorni moramo biti tudi na to, od kod prihajajo alge, kako so gojene, kakšna je njihova kakovost. Tiste, ki jih uživamo kot prehransko dopolnilo, morajo biti gojene pod strogimi in specializiranimi tehnološkimi postopki. Klorela mora rasti izpostavljena izmenjavajočim ciklusom sončne svetlobe in teme – le sončna svetloba omogoča visoko vsebnost klorofila in drugih hranljivih snovi.

Celoten proces od gojenja do polic v lekarnah ali specializiranih trgovinah mora biti sledljiv. Priporočeno je, da pri proizvajalcu oziroma na njihovi spletni strani preverite, ali je izdelek podprt s certifikati o varnosti, kakovosti in onesnaženosti.

Življenjskega sloga ne moremo hitro in preprosto spremeniti, toda kljub temu lahko naredimo nekaj dobrega za svoj organizem. Z dodatkom naravnega prehranskega dopolnila obogatimo jedilnik, s čimer celostno poskrbimo za svoje telo.

V času pomanjkanja kakovostnih surovih, na soncu pridelanih plodov narave bo zelena alga idealno dopolnilo k pusti prehrani.

Klorela je prava zakladnica hranil, ki jo lahko uživa vsa družina.

Obogatite svojo prehrano z najbolj zeleno rastlino na Zemlji.

Od svojega telesa ne zahtevajte preveč. Bodite potrpežljivi in mu dajte čas, da se prilagodi spremembam. Hkrati pa mu pomagajte pri odkrivanju pozitivnih učinkov najbolj zelene rastline na Zemlji.

Objavljeno v prilogi ND 50+ April 2014