Slovar stresnih terminov

Stres - je fiziološki odziv organizma na zunanje in notranje stresorje. Je psihološki, fiziološki in vedenjski odgovor osebe, posameznika, ki se skuša čim bolj prilagoditi notranjim ali zunanjim dražljajem (stresorjem).

Stresor je dejavnik, ki izzove stres oz. poruši notranje ravnovesje organizma.

Pozitivni stres (evstres) - odziv organizma v obvladljivi situaciji, kar daje občutek izpolnitve in drugih pozitivnih čustev. Evstres je korelacija med zadovoljstvom z življenjem in dobrim počutjem.

Negativni stres (distres)- odziv na premočne stresorje za organizem. Distres je lahko kratkotrajen, prehoden ali pa je tudi trajen. Kaže se kot skupek negativnega razpoloženja, frustracij, anksioznosti, žalosti.

Kronični stres - Kronični stres je odziv možganov na neprijetne dogodke, ki se ponavljajo daljši čas, na le te pa posameznik ne vpliva oziroma nima kontrole nad njimi. Vzroki so dolgotrajni neizogibni stresorji in povečana nagnjenost k stresnemu odzivu.

Kortizol - Kortizól (tudi hídrokortizón ali kortizolón) je kortikosteroidni hormon, ki se sintetizira v skorji nadledvične žleze. Spada ned tako imenovane stresne hormone, saj se v telesu izloča ob stresnih situacijah. Njegova funkcija je povišanje krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter imunosupresija – »utišanje« zaviranje imunskega odziva na vnetje. Kortizol pripravi telo na akcijo, ga opremi z energijo, da se lahko odziva stresni situaciji primerno.

Andrenalin - Adrenalin ali tudi epinefrin je hormon in živčni prenašalec, ki ga izloča nadledvična žleza (sprošča se iz sredice nadledvične žleze) in posreduje pri pretvorbi glikogena v glukozo. Ta proces se imenuje glukoneogeneza in poteka v jetrih in v manjši meri v ledvicah. Posledično viša koncentracijo glukoze v krvi.

Krvni tlak - je tlak krvi v žilah.. Je zelo pomemben, saj uravnava normalni pretok snovi skozi kapilare med krvjo in medceličnim prostorom. Zato obstajajo številni dejavniki in fiziološki procesi, ki ga vzdržujejo v normalnih mejah.

Sistolični krvni tlak - je tlak v arterijah med srčnim utripom, ko se srce skrči in iztisne kri v ožilje;; tlak manšete je ravno enak tlaku v žili - trenutek pred tem je žila še povsem stisnjena skupaj in v njej ni pretoka krvi - normalno 110–140 mmHg (15–19 kPa).

Diastolični krvni tlak - je tlak v arterijah med dvema utripoma, v času relaksacije srca.; manšeta takrat žile ne stiska več - normalno med 60–90 mmHg (9,3–12 kPa

Nevrotransmitorji - Živčni prenašalci ali nevrotransmitorji je skupina heterogenih biokemičnih snovi, ki prenašajo informacije med nevroni preko sinaps.

Nevron – Nevroni ali živčne celice so glavni gradniki živčevja. Pri vretenčarjih se nahajajo v možganih, hrbtenjači ter živcih in ganglijih obkrajnega živčevja. Njihova glavna funkcija je proženje in prevajanje živčnih impulzov.

Sinapsa - Sinapsa je stičišče med dvema živčnima celicama, ki ju ločuje majhen presledek.

Nevrotransmitorji GABA - so inhibitorni živčni prenašalci v osrednjem živčevju.

GABA receptorji – so molekule na celični membrani, na katero se specifično vežejo živčni prenašalci, substance vnešene v telo (na primer strupi, zdravila) ter posledično povzročijo biološki odgovor. Vezava nevrotransmiterja GABA na receptor GABA A - odgovorno za naše počutje (ko sozasedeni, dajejo občutek sproščenosti, mirnosti oz. če so nezasedeni povzročajo anksioznost – tesnoba, trema, napetost, živčnost, strah).

Anksioznost – je tesnoba , označujemo pa jo tudi kot stanje živčne napetosti.

>> Dominor - Naravna podpora pri psihični preobremenjenosti in izgorelosti <<