Vloga kroma in sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen je kronična presnovna bolezen, ki je vse večji problem razvitega sveta in je močno v porastu.  V zadnjih 30 letih se je število sladkornih bolnikov na svetu podvojilo in nenehno narašča. V  Sloveniji je prevalenca sladkorne bolezni 6,9%.

 

Večina ljudi se zaveda, kako pomembno je normalno delovanje inzulina, ki omogoča telesu, da predeluje sladkor in druge ogljikove hidrate. Zato je še toliko bolj pomembno prizadevanje, da naš inzulin deluje dobro. Uživanje zadostne količine kroma k temu vsekakor pripomore.

Na žalost v hrani razvitega sveta kroma kronično primanjkuje. Posledici hitrega tempa življenja sta namreč fizična neaktivnost in prehranjevanje z visoko kalorično industrijsko predelano hrano, kar dolgoročno pripelje do različnih presnovnih motenj, posledično pa tudi do metabolnega sindroma, debelosti in drugih obolenj.

Klinični znaki pomanjkanja kroma so visok krvni sladkor, povišane vrednosti maščob v krvi in upočasnjena presnova. Novejše študije tudi ugotavljajo, da ljudem začne primanjkovati kroma že kmalu po tridesetem letu. Dodajanje kroma je priporočljivo tudi pri ljudeh, ki imajo povečan obseg pasu, so pretežki ali na dieti zaradi visokega krvnega sladkorja oziroma holesterola. Krom je namenjen tudi vsem tistim, ki pogosto občutite volčjo lakoto in imate neizmerno željo po sladkem.

Krom je mikroelement, ki sodeluje pri vzdrževanju normalne ravni glukoze v krvi in pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin ter maščob.

Med živili, ki vsebujejo veliko kroma, najdemo polnozrnata žita, krompir, suhe slive, arašidovo maslo, oreščke, morske sadeže, meso, jajca, paradižnik, glavnato solato, gobe, kakav ipd. Prehrana z malo maščob zagotavlja več kroma kot prehrana, bogata z maščobami.

Algea Fit vsebuje naravni mikroelement krom za presnovo makrohranil in uravnavanje normalne ravni glukoze. 1-2 tableti Algee Fit na dan pokrije dnevne potrebe organizma po kromu.

Izkoristek kroma pa bo večji, če ga zaužijete med obrokom, ki je bogat tudi z vitaminom C.