Voda – je res dovolj?

Poletje je čas, ko temperature naraščajo, zato več časa preživimo na prostem in se predajamo sončnim žarkom. Posledično se poveča količina izhlapevanja vode skozi kožo, zmanjša pa se njeno izločanje s sečem, kar vodi v dehidracijo, ki v največjem številu prizadene starejše in otroke. Otroci (še posebej dojenčki), lahko dehidrirajo že zaradi prebavnih težav (driske, krči) ali vročinskih stanj ob okužbah. Pri starostnikih pa je težava izguba teka oziroma občutka za žejo. Prav zaradi tega je zadosten vnos vode v poletnih mesecih tako pomemben.

Večina ljudi se dehidracije sploh ne zaveda, saj se telo nanjo odziva podobno kot na stres. Kljub temu pa moramo biti pozorni na najpogostejše znake, kot so: manj pogosto uriniranje, utrujenost, omotičnost, zmedenost, slabost, glavobol, bledica, mišični krči, suha usta, jezik, oči, hitrejši utrip. Zato je za nadzorovanje hidriranosti ključno opazovanje barve urina (močno rumen urin kaže na dehidracijo), saj ledvice pri premajhnem vnosu zgostijo urin.

Pri dehidraciji je zagotovo najbolj učinkovito pitje tekočine - vode, vendar pa ni vseeno, kako jo zaužijemo. Če smo zelo dehidrirani, smo kot rastlina v zasušeni prsti, ki ob enkratnem zalivanju z večjo količino vode, le-ta steče v podstavek, rastlina pa ostane suha. Pri zasušenih tkivih namreč pomaga le »kapljično namakanje«. To pomeni, da tekočino - vodo pijemo po požirkih. Le tako jo bodo naše sluznice in tkiva optimalno absorbirali.

V hujših primerih dehidracije (npr. ob močnejšem potenju, driski, bruhanju, hudih naporih), ko telo izgublja življenjsko pomembne elektrolite, pa je poleg vode potrebna tudi rehidracija z oralno rehidracijsko raztopino. Pri izbiri le-te pa bodite pozorni predvsem na pravilno razmerje soli in sladkorjev, saj bo le tako hidratacija telesa učinkovita. Učinkovita pomoč so O.R.S šumeče tablete z okusom limone z glukozo in uravnoteženo koncentracijo elektrolitov, ki jih lahko uživajo tako dojenčki, otroci in odrasli kot tudi rekreativni športniki.