Vsa bremena sladkorne bolezni

V letu 2014 ga je imelo skoraj 400 milijonov odraslih, do leta 2035 naj bi število obolelih naraslo na 600 milijonov. Govorimo o diabetesu, bolezni, ki vsakih sedem sekund terja eno življenje, kar na svetovni ravni letno znese 5 milijonov smrti. 

Ekonomsko šibkejši bolniki so zaradi krize najbolj prizadeti, saj kar 77% odraslih diabetikov živi v manj in srednje razvitih državah. Na drugi strani pa je diabetes za družbo izjemno drag, v Sloveniji stroški že presegajo 100 milijonov evrov. Približno 25 do 45% gre za hospitalne storitve, sledijo zdravila z 20 do 45% ter nato zunajbolnišnični stroški zdravljena z 20 do 25%.

Kakšni do trendi zdravljenja? Eno najstarejših in najpogosteje uporabljenih antidiabetičnih zdravil je metformin, ki ga predpišejo, če bolnik ni uspešen pri spremembi življenjskega stila. Ko ta terapija postane nezadostna, se postopoma prične uvajanje dodatnih zdravil. Sodoben princip zdravljenja diabetesa je, da se nekaj dodaja, ne pa nadomešča, vseskozi pa je nujno motivirati sladkornega bolnika k spremembi življenjskega stila in storiti vse, da bi uredil telesno težo.

Diabetes je žilna bolezen, saj visok krvni sladkor najprej okvarja majhne žile, zato diabetikom odpovedujejo ledvice in oči, ogroženi so možgani in noge, nato še velike žile, takrat pa je na vrsti srce. Zato je glavni razlog smrti srčni infarkt ali možganska kap. Urejen krvni sladkor je enostavno rešiti z insulinom, vendar je takšno hormonsko zdravljenje zgolj potuha nezdravem življenjskim navadam, pretiranemu hranjenju in neaktivnosti. Ko bolniki po ne neuspešnem zdravljenju s tabletami (metformin)  preide na zdravljenjem z insulinom, se ta še dodatno zredi namesto da bi shujšal.  S tem razlogom, danes na tržišče prihajajo nova zdravila, ki nimajo negativnega vpliva na telesno težo bolnikov. Novi trendi zdravljenja so t.i. inkretini, ki upočasnjujejo vsrkavanje hranilnih snovi v prebavnem traktu, ter še novejši t.i. glukoretiki, ki uravnavajo tako krvni sladkor kot tudi telesno težo. Slednji delujejo preko ledvic in povzročijo, da glukoza ne more več nazaj v kri in gre naprej v urin, s čemer se zniža serumska koncentracija sladkorja

Nobenega dvoma več ni, da je sprememba življenjskega sloga pri diabetikih tipa 2 nujna, v kolikor želijo preprečiti smrtonosne zaplete osnovne bolezni. V prihodnje lahko pričakujemo več usmeritev v izgradnjo osebnostno čvrstih bolnikov z diabetesom. Nov trend v diabetologiji je namreč opolnomočen bolnik.

Algea Fit - Naravna podpora pri vzdrževanju normalne ravni sladkorja v krvi