Za hladno glavo med izpiti

Stres je obrambni odziv našega telesa na izzive in težave v naši okolici. Z njim so se srečevali že naši predniki v času kamene dobe. Povprečnega neandertalca sicer niso bremenili izpitni roki, zamujanje zaradi prometnega zamaška ali kupi neodgovorjenih mailov, temveč je bil obremenjen z bojem za golo preživetje. Pogled na rjovečega medveda je povzročil pravo poplavo stresnih hormonov v neandertalčevem telesu. Adrenalin in kortizol sta omogočila varen pobeg na varno ali pa neustrašen boj z dotičnim medvedom. Odziv je moral biti hiter, zato prostora za trezen razmislek ni bilo. Danes srečanje z medvedom seveda ni več vsakdanji pojav, odziv na izvor stresa pa je ostal.

Za vsakega študenta (pa tudi za tiste, ki to niso) je stresni odziv na vsakdanje težave neželen in omejujoč. Povzroča namreč težave s koncentracijo, upočasnjeno reagiranje, pozabljivost, negativne misli, zmanjšanje objektivnosti, zmanjšanje ustvarjalnosti in napake v mišljenju pri delu.

Svoj stresni odziv lahko ublažimo z različnimi vajami (predihavanjem, meditacijo), pogovorom in Dominorjem – naravnim izdelkom na »mlečni osnovi«. Pomislite, kako se dojenčki pomirijo, ko jih mame dojijo, oziroma jim dajo stekleničko z mlečno formulo. Dominor vsebuje hidrolizat mlečne beljakovine kazepin, saj ta oblika najbolje prehaja biološke bariere v našem telesu. Pri tem ne povzroča odsotnosti in zaspanosti, kar je sicer značilno za podobne izdelke zeliščnega izvora.

Želimo vam mirno plovbo med izpiti in ostalimi izzivi, ki so pred vami.